Bollywood-salget stuper

Subhan Enterprises på Tøyen i Oslo var en av de første butikkene i Norge som begynte med import og salg av Bollywood-filmer på DVD. I begynnelsen hadde de flere hundre faste kunder som kjøpte filmer, nå er det bare et titalls tilbake. Og fortjenesten blir deretter.
– Markedet vårt eksisterer ikke lenger. Folk laster ned fra internett over en lav sko, sier Adil Shahid i Subhan Enterprises,.

Piratkopier
Billige piratkopier er også med på å ødelegge for seriøse aktører i bransjen. Adil Shahid vet om flere butikker som selger piratkopierte Bollywood-filmer. Utrop er kjent med at minst en butikk i Oslo selger DVD-er til 20 kroner for en film. Kjøper man flere, faller prisen. Butikken selger ti Bollywood-filmer for 150 kroner. Da Utrop besøker butikken og spør hvordan de kan selge filmene så billig, svarer ekspeditøren at det er restvarer. På spørsmål om filmene er piratkopier, svarer han at det vet han ikke.
Hos Subhan Enterprises varierer prisnivået fra 40 kroner og oppover til 150 kroner for en film.
Dårlige piratkopier til en billig penge rokker imidlertid ikke ved livsgrunnlaget til produsenter og importører av underholdning fra Bollywood.
– Selv om billige piratkopier er en utfordring, utgjør det ikke noe stort problem. Det har alltid eksistert et marked for piratkopiering parallelt med det ordinære markedet, sier Adil Shahid.

Blir ikke tatt
Holdningskampanjer om at ulovlig nedlasting fra nettet er stjeling ser ikke ut til å ha hjulpet. Å sitte hjemme foran pc-en og laste ned filmer og musikk er lettvint, praktisk og ikke minst gratis. Sjansene for å bli tatt er, ifølge Shahid, minimale.
– Ingen går etter Bollywood-markedet, sier han.
Adil Shahid mener bransjeorganisasjonene må få tillatelse til å gå inn og se på teletrafikken hos ulike nettleverandører for å finne ut hvem som laster ned filmer og musikk.

Mislykkede kampanjer
Han viser til at dette ble gjort i forbindelse med at en privatperson la ut filmen ”Pitbullterje” på internett. Vedkommende ble funnet, anmeldt og dømt. Shahid mener flere bør lide samme skjebne.
– Man må få tak i dem som gjør dette og statuere et eksempel. Holdningskampanjer hjelper ikke.
Han mener ikke overraskende at det bør innføres betaling for å laste ned musikk og filmer fra nettet. I dag kan publikum kjøpe Bollywood-musikk på nettet. For ti kroner kan man helt lovlig laste ned en låt. Foreløpig er det ikke mulig å gjøre det samme med Bollywood-filmer.

Samme erfaring
Daglig leder Shazad Ghufoor i butikken Bollywood.no på Grønland Basar opplever det samme som Adil Shahid i Subhan Enterprises.
– Salget av CD-er og DVD-er har falt veldig. Det er et problem for hele bransjen, sier han.
Hos Bollywood.no merker de spesielt svikt i CD-salget.
– Vi opplever en sterk reduksjon i salget av musikk, fordi folk laster låter over på MP3-spillere. Dessuten tar musikk mindre plass enn filmer, sier Ghufoor.

Kan ikke ta alt
Politioverbetjent Torgeir Isene ved finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt er ikke kjent med at nedlasting av Bollywood-filmer er et stort problem. På generelt grunnlag sier han imidlertid at nedlasting fra internett er et problem, før han legger til:
– Det er mye som er straffbart, men politiet klarer ikke ta alt, og det er kanskje ikke meningen heller.
Selv om få blir tatt, sier Isene at de som legger ut filmer på nettet slik at andre kan laste dem ned har et problem.

– Vet ikke bedre
Jurist i musikkbransjeorganisasjonen Tono, Irina Eidsvoll Tøyen, tror flesteparten av dem som laster ned musikk ulovlig gjør det fordi de ikke vet hvor de kan få kjøpt lovlig musikk, og at det de gjør er ulovlig.
– Derfor er det viktig å bygge ut lovlige tjenester og informere folk om hva de kan gjøre uten å bryte loven, sier hun.
Tono har ikke noe register over Bollywood-musikk, og Eidsvoll Tøyen kan derfor ikke si noe om omfanget av ulovlig nedlasting, men sier inntrykket de sitter med er at det særlig er rap-musikk som blir rammet.

– Tar sjanser
Hun presiserer imidlertid at folk ikke skal tro det er risikofritt å laste ned filmer og musikk ulovlig fra nettet.
– Det er en risiko for å bli tatt. Etter hvert har den risikoen blitt ganske stor, hevder juristen. Eidsvoll Tøyen sier til Utrop at det må en holdningsendring til for å få slutt på ulovlig nedlasting. Hun har ingen tro på at det nytter å skremme folk til å la være å gjøre det.