- Nye innvandringsregler og deres betydning - 18.11.2024
- Styrk din tilstedeværelse på nettet for digital vekst med one.com - 18.11.2024
- Hvorfor støtter vi Sofia Rana? - 16.11.2024
Her i Norge ble nasjonaldagen den 14. august feiret ved å gå i tog fra Frognerparken til den pakistanske ambassaden, og ved å dele ut brobyggerprisen til selveste Prins Charles for rollen Storbritannia spilte ved Pakistans selvstendighet fra India. I tillegg kom den tidligere pakistanske presidenten Muhammed Rafiq Tarar for å delta i feiringen.
Den 14. august 1947 da Pakistan ble til, gikk mange liv tapt i prosessen. Dette minnes man hvert eneste år når nasjonaldagen feires. Når man ser tilbake på utviklingen av Pakistan har det foregått mye i løpet av de siste 60 årene. Spesielt har det nylig vært mange uroligheter angående islamister, spesielt rundt ekstremistgruppen Den Røde moské. Fortvilelsen råder når dette vises på nyhetene, og man blir redd for sikkerheten til de sivile som bor i området hvor dette foregår.
Fortsatt er det noe som er uforandret siden Pakistan ble til. Kashmir-konflikten er uløst, og det ser heller ikke ut som det kommer noen snarlig løsning. Men det ser lysere ut enn tidligere, ettersom Pakistan og India de siste årene har begynt å samarbeide på tvers av grensene. Dette var vanskeligere før. Spesielt når det gjelder film og musikkbransjen har det vært store fremskritt.
Siden Pakistan ble til har det ikke vært politisk stabilitet i landet. Dette skyldes at mannen som stod bak idéen om Pakistan, Quaid-e-Azam Muhammed Ali Jinnah, døde året etter at landet ble selvstendig. Han hadde massenes støtte, og da han døde ble massene splittet. De som overtok etter hamvar maktsyke politikere som ikke var i stand til å lede landet videre på en anstendig måte.
De siste 60 årene har landets politikk gjennomgått mye. Ledere har kommet og gått, og det har vært flere militærkupp hvorav det siste ble gjennomført av nåværende president General Pervez Musharraf. Pakistanerne ønsker et demokratisk valg for å sikre seg en leder som kan løse konfliktene som herjer i landet. Men dette er ikke enkelt, på grunn av at de militære fortsatt ønsker å styre landet.
Pakistanere både i og utenfor landet venter med stor spenning på hva som skal skje videre om det faktisk blir et demokratisk valg. Og hvis så, om den demokratisk valgte lederen vil klare å få skikk på dagens ustabile politiske situasjon.
Fakta
Verdt å vite
Den 23. mars 1956 ble Pakistan en islamsk republikk.
Det første militærkuppet fant sted i 1958, ledet av general Ayub Khan.
Det første frie valget etter dette skjedde i 1970.
I 1971 ble det borgerkrig og Bangladesh ble en selvstendig stat.
Peoples Party’s Zulfiqar Ali Bhutto blir valgt som president.
I 1980 kom General Zia ul Haq til makten og erstattet de sekulære politiske retningslinjene med den islamske loven sharia Datteren til Ali Bhutto, Benazir Bhutto, ble i 1988 valgt som den første kvinnelige presidenten av Pakistan.
Nawaz Sharif kom til makten i 1990 og ble valgt til president to ganger.
I 1999 kom General Pervez Musharraf til makten ved et militær kupp og er fortsatt president.