Chile/Peru:
Lørdag ankom han Lima etter å ha fløyet med militærpolitieskorte fra Chiles hovedstad Santiago via grensebyen Arica. Her ble Fujimori overgitt til peruviansk Interpol.
Xinha News Agency melder om at ekspresidenten er ganske sliten etter en lang tur og flere timers venting på grenseovergangen. Han skal ha antagelig hatt problemer med høyt blodtrykk og sterke influensalignende symptomer, og er satt under medisinsk overvåking av fengselslegene. Fujimori skal ha blitt møtt av flere hundretalls tilhengere ved ankomst i den peruvianske hovedstaden.
Perus tidligere president ble født i Lima i 1938, og er sønn av japanske innvandrere som kom til landet under en økonomisk gunstig periode. Han kom til makten i 1990 under løfter om en ny politisk kurs for landet, som i stedet endte med en til tider svært autoritært styresett. I slutten av 2000 var landet i en dyp konstitusjonell og politisk krise, og stadige anklager gjorde at han ikke reiste hjem fra et APEC-møte i Brunei, men i stedet til Japan. Her søkte han om politisk asyl og gav fra seg makten.
Kongressen i Lima godtok ikke hans avskjedssøknad, og valgte i stedet å fjerne ham med et dekret som forbyr ham å ha et offentlig verv på 10 år. Siden han har dobbelt statsborgerskap ville han slippe en eventuell utlevering til Peru, ettersom Japan ikke har gått med på flere internasjonale avtaler som berører utlevering av japanske borgere. I slutten av 2005 ble Fujimori arrestert av chilenske myndigheter mens han var på besøk i landet, og i januar 2006 kom Peru med krav om utlevering. Regjeringen har anklaget Fujimori for grove brudd på menneskerettighetene og korrupsjon.
Eritrea:
Ønsker å bidra til fred på Afrikas horn
Landets president Isaias Hafwerki gir Etiopia og TPLF (Tigrayan People´s Liberation Front) skylden for den spente situasjonen i regionen, melder nettstedet shabait.com. Hafwerki kom med uttalelsen under en ministerkonferanse som åpnet denne uken i havnebyen Massawa.
– Etiopia, USA og alle de andre innblandede i invasjonen av Somalia har nå utsatt seg selv og våre nærmeste naboer for en svært ugunstig situasjon og lagt frem en veldig vanskelig vei til forsoning, fremhever han.
Hafwerki forsikrer imidlertid at han og hans administrasjon står rede til å gjøre alt mulig for å sikre fred i et av Afrikas uroligste hjørner.
– Eritreas regjering vil fortsatt jobbe for en fredelig løsning på konflikten i Somalia, og vil ha kontakt med samtlige parter som ønsker et konstruktivt samarbeidsforhold med oss.
Tunisia:
Fiskere kan bli straffet for å ha hjulpet papirløse
Sju tunisiske fiskere har havnet i italiensk varetekt, arrestert for å ha medvirket til ”ulovlig innvandring”, skriver Independent Digital.
Fiskerne risikerer nå 15 års fengsel for å hjulpet 44 udokumenterte flyktninger, blant annet gravide kvinner og barn, fra å omkomme midt på åpent hav. Abdelkarim Bayoudh og hans mannskap på seks menn ble natten til 8. august gjort oppmerksomme etter at de hørte fortvilte skrik om hjelp.
Bayoudh og hans crew nølte ikke et sekund da de så et flere titalls sultne, kalde og utslitte personer i en provisorisk gummibåt som ved det tidspunktet holdt på å synke. De så ingen annen utvei enn å legge kursen til Italia og Lampedusa, som lå nærmest.
Ved ankomst Lampedusa lengst sør i Sicilia ble tunisierne umiddelbart anholdt av italiensk politi, og så fengslet. Bayoudh og hans kolleger sitter fortsatt i italiensk varetekt og kan få en 15 års dom for menneskesmugling.
FNs høykommisjonær for flyktninger, Laura Bodrini, kaller arrestasjonen for ”sterkt politisk motivert”, og viser til et annet tilfelle tidligere i år hvor tunisiske sjøfolk var involvert. Her ble de udokumenterte ikke hjulpet, men tvert i mot banket opp og kastet på sjøen i det de prøvde å gå om bord, og episoden endte med at to personer druknet. Her ble verken skipsføreren eller mannskapet straffet.
– Rettsaken i Lampedusa har som formål å gjøre det minst mulig gunstig for fiskere og annet sjømannskap å gjøre sin menneskeplikt; nemlig å redde mennesker i en genuin nødssituasjon, raste Bodrini.
Russland:
Nasjonalistisk ungdomsgruppe får skryt fra offisiell hold
Sjefen i Russlands føderale migrasjonstjeneste, Konstantin Romodanovskij, takket nylig via hjemlig presse ungdomsorganisasjonen ”Mestniye” for deres innsats under en felles aksjon, hvor 72 innvandrere uten dokumentasjon endte opp arrestert, flesteparten fra Asia eller de tidligere sovjetstatene på Kaukasus.
Organisasjonens unge aktivister poserte som falske forretningsfolk eller arbeidsgivere på jakt etter billig arbeidskraft, hvor interesserte ble lovet rundt 1000 rubler i daglønn. Når de først var inne i bilen, endte de i stedet opp med å bli kjørt til nærmeste kontor for migrasjonstjenesten og overgitt til vakthavende offiser.
Talsmann i organisasjonen, Andrej Grosnetskij, sier til Interfax at ”han er svært glad for at alt har gått så bra hittil med å avsløre de illegale utlendingene og skruppelløse russere som vil ansette de”.
”Mestniye” er opprinnelig kjent som en Kremlvennlig ungdomsgruppe, og ble stiftet i 2005 med visse paralleller til pionergruppene under Sovjet-tiden. Organisasjonen har parallelt med et stadig økende rasismeproblem i landet utviklet seg til å bli mer høyreradikal og innvandrerfiendtlig. I sommer lagde man bl. a en kampanje hvor russiske jenter og kvinner ble frarådet å ta taxi med sjåfører av ”utenlandsk voldsbakgrunn”.