Russland
Organisasjonens unge aktivister utga seg for å være forretningsfolk eller arbeidsgivere på jakt etter billig arbeidskraft, hvor interesserte ble lovet rundt 1000 rubler i daglønn. Når de først var inne i bilen, endte de i stedet opp med å bli kjørt til nærmeste kontor for migrasjonstjenesten og overgitt til vakthavende offiser.
Talsmann i organisasjonen, Andrej Grosnetskij, sier til Interfax at ”han er svært glad for at alt har gått så bra hittil med å avsløre de illegale utlendingene og skruppelløse russere som vil ansette dem”.
”Mestniye” er opprinnelig kjent som en Kremlvennlig ungdomsgruppe, og ble stiftet i 2005 med visse paralleller til pionergruppene under Sovjettiden. Organisasjonen har etter hvert utviklet seg til å bli mer høyreradikal og innvandrerfiendtlig. I sommer lagde man bl a en kampanje hvor russiske jenter og kvinner ble frarådet å ta taxi med sjåfører av ”utenlandsk voldelig bakgrunn”.
Sveits
Valgkamp mot utlendinger
I tyskspråklige aviser, som Spiegel Online, kan vi lese om en ufin kampanje mot utlendinger i innvandringslandet Sveits. Nyheten om valgplakater som viser tre hvite får som sparker et svart ut av landet har etter hvert også nådd internasjonal presse.
SVP (Schweizerische Volkspartei) ble med valget av lederen Chistoph Blocher på 1980-tallet til et høyrepopulistisk parti. I årets valgkamp har partiet nådd et nytt lavmål når det gjelder hets mot utlendinger. Partiets krasse språkbruk vekker oppsikt, og i Sveits har det vært bråk og opptøyer i forbindelse med valgkampen. Også mer fredelige motstandsformer har vært brukt, for eksempel overmaling av det som har blitt oppfattet som rasistiske valgplakater.
Slagordene mot utlendinger ses som ekstra alvorlige som følge av SVPs store oppslutning. En meningsmåling for kort tid siden ga partiet hele 27,3 prosent, i følge Spiegel Online. Partiet er også med i regjeringen, som i Sveits alltid er delt mellom de største partiene. Valget avholdes 21. oktober, og nå krysser mange sveitsere fingrene for at SVP skal gjøre et dårligere valg enn forventet og at meldingene om deres motstand mot SVP skal nå ut i verden.
Brasil
Ølfest for brasiliansk minoritet
Oktoberfestens erketyske røtter har siden 1984 nådd hele veien til Brasils hete og fuktige landskap.
Årets fest som så vidt har startet i den sørbrasilianske byen Blumenau ventes å få mellom 400000 og 500000 besøkende fra hele verdenen og i overkant av 300000 liter øl skal konsumeres, melder TV kanalen CBN Campinas. Festen er nå i gang på sitt sjette dag.
Tyske innvandrere kom til Brasil for første gang på 1830- og 1840-tallet. Flesteparten slo seg
ned i de sørlige områdene, hvor klimaet er mer temperert enn i det tropiske nord. Nykommernes integreringshistorie er mangslungen. Inntil annen verdenskrig hadde man lite kontakt med storsamfunnet og holdt seg til det tyske. Men endringene kom under den sterk nasjonalistiske presidenten Getulio Vargas, som gikk inn på de alliertes side under krigen og gjennomførte en sterk assimileringspolitikk. Tysk kultur og tyske vaner har som følge av dette vært marginalisert i veldig lang tid, men situasjonen endret seg de siste 20 årene, spesielt etter demokratiseringen på 80-tallet. Stadig tettere handelsbånd mellom landene gjør at det som en gang var et mislikt minoritetsspråk nå i stadig større grad må læres av brasilianske forretningsfolk og offentlige tjenestemenn.
Byen Blumenau går virkelig tilbake til røttene under Oktoberfesten. Festens offisielle nettside markedsfører begivenheten som ”Brasils mest tyske festkalas”, og overalt vrimler bilder av lyshårede jenter ikledd jungmädeldrakt, ompaorkestre og lederhosen.
Talsmann for byadministrasjonen, Jose Carlos Oschler, sier seg sjeleglad over at festivitetene foreløpig har pågått uten arrestasjoner så langt.
– Heldigvis har vi ikke registrert noen tilfeller av fyll, vandalisme eller vold eller andre instanser hvor politiet har måttet gripe inn, sier han til CBN Campinas.