- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Nylig var de dominikanske turistmyndighetene på besøk i Norges hovedstad for å lansere en ny direkterute fra Tyskland.
– Turismen er for oss det oljen er for Norge, forklarer Jimenez. I fjor regnet vi med hele fire milliarder dollar via inntektene fra utenlandske besøkende. 42 % av turistene kom fra Europa, 30 000 av dem fra Skandinavia.
Jimenez vil lokke med et tilbud tilpasset individuelle behov.
– Norske førstegangsturister liker å se historie, noe som gjør at våre museer for prekolombinsk kunst og historiske landemerker er svært populære. Fjellene i innlandet og de mange nasjonalparkene tror jeg også kan lokke.
Landets grønne og flate landskap på nord- og sørsiden håper Jimenez også vil fakke golfgærne nordmenn. Golfen alene har nemlig sørget flere besøkende, særlig fra USA.
Skjønner skeptikerne
Turistmyndighetene har vært nødt til å ta tak i flere problemer i landet, som man har markedsført som et karibisk paradis.
– Vi har i lengre tid hatt prostitusjon og lokking av vestlige turister med lokale jenter som et velkjent uromoment, innrømmer Jimenez tørt, samtidig som han hevder det jobbes med saken.
Utrop stiller spørsmålet om aggressiv satsing på strand, golf og annen moro vil gå utover lokalmiljøer, landsbykunstnere og landets ”jomfruområder” på sørkysten, som hittil har sluppet unna masseturismen.
– Jeg skjønner folks skepsis, men min regjering gjør alt for å sikre en bærekraftig turisme, repliserer Jimenez.
60 000 dominikanere jobber i turistnæringen og deres fortsatte sysselsetting er en prioritert oppgave. Under den nåværende regjeringen inngår også miljø i handlingsplanen for turisme.
– Vi skal satse på økoturisme og biomangfold i turistsatsingen, særlig når det gjelder nybygging i kystområdene, sier Jimenez til Utrop.
Samarbeid med Haiti?
Forholdet til naboen i vest har så smått begynt å forbedre seg. Haiti er mer stabilt nå, etter å ha vært gjennom en svært vanskelig økonomisk og politisk periode. På 50-tallet hadde faktisk Haiti flere årlig besøkende, men etter hvert som Duvalier-dynastiets jerngrep om makten festet seg, begynte utenlandske turister å sky unna landet.
Jimenez utelukker ikke ulike samarbeidsprosjekter med Haitis turistmyndigheter. Likevel må man i første omgang ikke regne med noe annet enn et samarbeid i liten skala.
– Både økonomisk og politisk er avstanden fortsatt stor.
Norskdominikanere svært begeistret
For den dominikanske kolonien i Norge er dette framfor alt gode nyheter.
– Selvsagt er jeg glad for å høre dette. Vi får vår slekt og vårt hjemland enda nærmere, og med kortere reisetid vil prisene forhåpentligvis bli lavere.
Det sier Miguel Angel Ramirez, hovedtalsmann for norskdominikanerne i Oslo og leder for Dominikansk Kultursenter.