Eksilmiljøet protesterer mot Mugabe nok en gang

Zimbabwe/Portugal

Zimbabwe er bannlyst fra Samveldet, og EU innførte reiserestriksjoner mot ham i 2002.
Koordinator i gruppen, Rose Benton, sa man i samarbeid med den portugisiske organisasjonen Associação de Defesa dos Direitos Humanos ville holde en fredelig demonstrasjon i nærheten av Parque das Nações, hvor konferansen skulle holdes.
Det rapporterte nettstedet ever-fasternews.com.
Under konferansen svarte den zimbabwiske informasjonsministeren Ndlovu på kritikk fra den tyske kansler Merkel med beskyldninger om rasisme. Mugabe selv betegnet Tyskland, Nederland, Sverige og Danmark som en ”arrogant firerbande”, etter at disse landene hadde påpekt menneskerettighetsbrudd i landet han har styrt siden 1980.

Japan

Ektefeller må fortsatt registrere seg som single
Utenlandske borgeres rettigheter i Japan er fortsatt nokså innskrenkede. I følge landets lov må utlendinger med fast bopel, arbeids- og oppholdstillatelse registrere seg i et eget folkeregistersystem for ikke-japanere.
Japanere gift med utenlandske statsborgere har måttet registrere seg som ugifte eller single flere steder i landet. Noen av prefekturene (tilsvarende kommunene i Norge) nekter plent å registrere den utenlandske ektefellen , mens andre steder inngår ”sorenskriveren” kompromiss ved å ta med den ikke-japanske ektefellens navn under kommentarfeltet. Et resultat av denne politikken er at barn av blandede ektepar ofte må registreres som født utenfor ekteskap.
Situasjonen for utlendinger, innvandrere og etniske minoriteter i Japan har vært gjenstand for internasjonal kritikk. I fjor uttalte FNs utsendning for rasisme og fremmedfrykt, Doudou Diene under et besøk i landet at ”Japan har et seriøst problem”.
– Regjeringen i Japan har ikke innsikt i dybden av rasisme- og diskrimineringsproblemet. Japanerne må virkelig gå i seg selv og finne lovmessige fundamenter som kan beskytte alle som bor i landet, sier han til BBC News.

Korea

Toglinje gjenåpnet etter 56 år
Nord- og Sør-Korea forbindes nå med en godstoglinje over grensen. Avtalen om gjenåpning av toglinjen ble gjort på et toppmøte i oktober. Forrige tirsdag passerte den første vognen grensen – overstrødd med blomster.
Toglinjen vil, i tillegg til sin symbolske sprengkraft, kunne sørge for effektiv og billig transport av varer mellom de to landene, som ble delt etter krigen som varte fra 1950-53. – Vi oppnår uttallige økonomiske fordeler, sa direktøren for Korea Railroad, Lee Chul, til journalistene i det toget forlot stasjonen i Sør-Korea. Det melder BBC News.
Nå håper mange koreanere at toglinjen også vil kunne gi plass til passasjertog i den ikke altfor fjerne framtid, det rapporterer Al Jazeera English.