- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
Like før jul henla Riksadvokaten saken mot de fire politimennene som arresterte norsknigerianske Eugene Obiora i september 2006 på et sosialkontor i Trondheim by. Arrestasjonen ble av flere øyenvitner beskrevet som ”ganske brutal”, og førte til at Obiora mistet livet under selve pågripelsen. Angivelig skal politifolkene ha utført det sterkt omstridte ”halsgrepet” for å roe ned en svært sint og provosert Obiora, som ble nektet ekstra penger til mat og gaver. Gaver som han skulle gi sønnen sin til bursdag.
Tidligere i vår ble saken henlagt av sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, men avgjørelsen ble påkjært til riksadvokaten. I juni i år besluttet riksadvokat Tor-Aksel Busch at Spesialenheten skulle gjøre ytterligere etterforskning i saken, og konkluderte nylig med frifinnelse for politimennene.
– Jeg finner ikke tilstrekkelig bevisgrunnlag for å konstatere at maktbruken under pågripelsen, verken i de enkelte ledd eller samlet, var ulovlig i straffelovens forstand, heter det i en uttalelse fra Riksadvokaten, hvor han forklarte hvorfor han henla saken og opprettholdt Spesialenhetens innstilling.
– Skandaløst og skuffende
Henleggelsen fra Riksadvokatens side har ført til sterke reaksjoner i norsk politikk og organisasjonsliv, og særlig blant innvandrermiljøene i hele Norge.
– Vedtaket fra riksadvokat Busch er en stor skandale, sier lederen for Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD), Oddvar Akhenaton de Leon. Også andre figurer viser sin åpenbare skuffelse. Lørdag 22. desember hadde nettverket Respekt en punktmarkering for å vise avsky mot Riksadvokatens henleggelse. Vokalist i hip-hop gruppen Samvirkelaget, Elling Borgersrud, var blant talerne, og gav norsk rettsikkerhet det glatte lag.
– Henleggelsen er en skam for norsk rettsvesen. Det er pinlig at det skal være lov til å drepe folk uten at det får noen som helst konsekvenser, kun fordi du går i uniform og skal ”opprettholde ro og orden”. Spesialenheten er et organ som gjør at politiet frifinner seg selv. Vi må ha et nytt organ som virkelig er til for folk, sa Borgersrud til de klappende demonstrantene.
Han oppfordret alle på plass utenfor Justisdepartementet til å aktivt bruke mobiltelefonen for å lage videoopptak og ha billedlig bevismateriale dersom man blir utsatt for maktmisbruk fra politifolks side.
– Opptakene vi gjør i denne dingsen lyver aldri, avrundet han.
Lavere rettsterskel for minoritetsnordmenn
Beth Hartmann, medlem i oppvekst- kultur og næringsmiljøkomiteen i Oslo kommune og partisekretær i Rødt, er også meget kritisk. Hun mener riksadvokatens beslutning om å henlegge saken underminerer rettsikkerheten til folk som har en annen bakgrunn enn etnisk norsk.
– Folk i Norge har forskjellig verdi for rettsystemet, på bakgrunn av både sosial klasse, religion og hudfarge. Riksadvokat Tor-Aksel Busch’ sluttvedtak er ikke basert på noe annet enn vår nåværende samfunnsordens undertrykkende vesen overfor de som står lavest i rangordningen, nemlig våre mest utsatte minoritetsgrupper.
Spesialenheten, som rettsystemet og som politiet er en del av denne systematiske undertrykkelsen og bør erstattes av et nytt, uavhengig organ som setter likhet for loven på dagsordenen.
Flere av de fremmøtte konkluderte med Obioras bortgang i sterk grad skyldes at han ”var svart og sint, og at dette ikke sees på med godvilje av norsk establishment”. De mest radikale tolkningene gikk på at hvis denne utviklingen får fortsette, kan man i verste fall bli vitne til de første opptøyene i Norge, slik som i Frankrike i 2005 og Los Angeles i 1992. I begge tilfellene var forholdet mellom etniske minoriteter og politi den utløsende faktoren.
– Når du er i vår situasjon, ikke blir akseptert, ikke får jobb og bolig og stadig får slengt kommentarer etter deg, så vil du lett ha mindre å tape enn andre, var gjennomgangstonen.
Vil skape rettferdighet
Nettverket Respekt, hip-hoperne i Samvirkelaget og bistandsadvokat Abid Q. Raja vil fortsette kampen for Obioras etterlatte, til tross for det seneste tilbakeslaget, og humøret er fortsatt ganske på topp.
– Obiora-saken er ikke over, bare tatt en ny vending, står det i bloggen Leftpunch, som sterkt sympatiserer med Nettverket Respekt og de andre aktørene.
Respekt arrangerer allerede 4. og 5. januar større demonstrasjoner i Oslo, Trondheim og Bergen mot riksadvokatens henleggelse og har lagt frem planene videre, bl. a når det gjelder den finansielle støtten til Obiora-familien (i forhold til en sivil rettsprosess, som vil være ganske kostbart) og presset man vil utføre i forhold til det juridiske og politiske establishmentet og mot Spesialenheten og Politiets Fellesorganisasjon (PFO).
Riksadvokaten åpner ikke for å ta opp saken i rettsal
Riksadvokaten er den øverste juridiske embetsmannen i Norge og er påtalemyndighetens daglige leder. Det betyr at rikadvokaten er den personen som kan reise tiltale, og dermed åpne for at saken kommer opp i retten. I så fall ville en dommer kunne høre vitneutsagnene direkte og gjøre nødvendige avveininger. Riksadvokaten har i denne saken avgjort at det ikke finnes bevisgrunnlag for å reise tiltale. Dette har han basert på det skriftlige dokumentet til Spesialenheten og Raja. Riksadvokaten har heller ikke funnet grunnlag for foretaksstraff mot Politihøgskolen, Politidirektoratet eller Sør-Trøndelag politidistrikt.Obiora-familiens bistandsadvokat mener riksadvokaten burde ha tatt ut tiltale mot politimennene og latt domstolene avgjøre om de hadde gjort noe straffbart, eller ikke.
Raja sier han forstår at politiet kan bli nødt til å bruke makt ved en pågripelse, men mener maktbruken i Obiora-saken overskred alle fornuftige rammer og at påtalemakten nå har sviktet.
– Det oppstilles ett sett med strafferettsnormer for mennesker ellers, og et eget system for politifolk, hvor polititjenestemenn kan slippe å stå til ansvar for sine utilbørlige handlinger, skriver Raja i en pressemelding.
– Vi registrerer imidlertid en selektiv bruk av prinsipiell argumentasjon i sakene hvor personer har mistet livet, legger advokaten til.
Etterforsket av politikollega
TV2 meldte i fjor at spesialetterforskeren som hadde ansvar for avhørene tidligere var kollega med de fire mistenkte. De fem skal ha jobbet sammen ved Trondheim politistasjon inntil for ett år siden. Raja beskylder Spesialenheten for å ha gitt politifolkene spesialbehandling.
– Spesialenhetens vedtak bærer preg av selektiv vektlegging av noen vitner mer enn andre. Vi tror allmennheten vil ha vanskeligheter med å slå seg til ro med at kollegaer renvaskes ubetinget, sa advokaten.
Politimann tidligere anklaget for rasisme
I et støtteskriv til riksadvokaten har Raja vist til at politiet to ganger tok halsgrep på norsknigerianeren, én gang inne i Sentrum servicekontor og én gang utenfor. Det er i forbindelse med dette andre kvelertaket at advokaten krever tiltale for forsettlig drap. Politimannen som foretok kvelertaket utenfor kontoret er samme politimann som tidligere var anklaget for kvelertak på den afrikanske kvinnen Sophia Baidoo. Politimannen fikk et forelegg for å ha kalt Baidoo ”svarte faen”, men mannen ble i Trondheim byrett frikjent.Denne hendelsen er det ikke tatt høyde for i rikadvokatens avveining. Heller ikke rasisme er nevnt med et eneste ord.
Justisminister Knut Storberget (Ap) sa til NRK i mai at det er uaktuelt med en uavhengig gransking av Obiora-saken.
Sivilt søksmål
Familien til Obiora har besluttet å gå til sivilt søksmål mot politifolkene som pågrep ham.
Ifølge advokaten skal Obioras 13 år gamle sønn reise til Nigeria i disse dager, og det er han som må informere resten av familien om henleggelsen.
«Jeg skulle ønske det var riksadvokaten selv som måtte meddele denne nyheten til Obiroas storfamilie i Nigeria, og ikke Obioras 13 år gamle sønn», skriver Abid Q. Raja i en pressemelding.