Krise i emning

Kosovo/Serbia
Krise i emning

Vedtaket i nasjonalforsamlingen sier ”Serbias regjering må forsvare Kosovo som en uvurderlig del av landet”.
Nylig har serberne vedtatt en aksjonsplan hvis myndighetene i Prishtina skulle erklære selvstendighet. I følge serbisk presse vil dette bety nedgradering av diplomatiske forbindelser med land som støtter kosovoalbanerne, samt en økonomisk blokade av provinsen.
Kosovo har en overveiende stor albansk befolkning, mens serberne ser provinsen som en juridisk og lovmessig del av landet, med sterk historisk tilknytning. Etter NATOs seier i Kosovo-krigen over serberne i 1999 fikk man frem en avtale som gikk ut på å legge provinsen under FN-administrasjon, men som fortsatt serbisk territorium. I løpet av 2007 vant imidlertid pro-uavhengighetspartiene frem i provinsvalget, og det er ventet at Kosovo vil erklære seg selvstendig i løpet av de kommende ukene.

Rwanda:
Fotball skaper vennskap og forbedret livskvalitet
Et fleretnisk fotballprosjekt har fått over 105 000 USD i følge globalgiving.com. Association of Kigali Women Footballers Nyaruuguge skal promotere jenters og kvinners rettigheter og øke deres selvtillit gjennom sport, står det i en uttalelse fra organisasjonen.
Kvinnelagene skal være fleretniske, hvilket vil si at både hutu- og tutsikvinner spiller sammen. I følge programmet skal jentene coaches til å bli spillere, trenere og dommere, samt få en vanlig skoleutdanning. Flere av kvinnene som deltar er HIV-positive, og får selvhjelpskurs.
Rwemalika Felicite, stifter og sjef i AKWOF, sier til BBC World Service at hun blir svært glad av å se kvinner fra Rwanda to folkegrupper, som kjempet mot hverandre under borgerkrigen på 90-tallet, utvikle samhandling på banen og vennskap utenfor når de har skiftet til sivilt antrekk.
– Når vi er sammen, så spiller vi og lærer av hverandre. Vi er ikke fra forskjellige etniske grupper når vi spiller på samme lag og snakker om våre felles problemer som kvinner, sier Felicite.

Forente Arabiske Emirater
Vil ha bedre kår for arbeidsinnvandrere
21. og 22. januar skal en ny runde i ”Colombo Process” gjennomføres i Dubai. Her skal forskjellige regjeringer i regionen forhandle seg frem til eventuelle forbedrede tariffavtaler for minstelønn for arbeidsinnvandrere fra fattigere asiatiske land. Konferansen søker bl. a å innføre like arbeidsvilkår for den opprinnelige befolkningen og innvandrerne, strengere krav til rekrutteringsbyråer, visumreformer og lik rett i forhold til juridiske- og helsetjenester.
Land som Saudi Arabia, Singapore og Emiratene har et flere titalls millioner innvandrere. Disse utgjør mellom 25% og 90% av hele arbeidsstokken. Lavinnkomstland som Filippinene, India, Sri Lanka, Bangladesh og Indonesia bidrar med flest antall ”gjestearbeidere”, og veldig mange utsettes for elendige arbeidsforhold. Underbetaling eller ikke-betaling av jobb, konfiskering av pass fra arbeidsgivers side og krav om høye egenandeler til rekrutteringsfirmaene i opprinnelseslandet er hverdagslig kost.