Manuela Ramin Osmundsens avgang. – Bør ikke påvirke innvandrere

Advokat Abid Raja hadde følgende å si til Utrop angående Manuela Ramin Osmundsen-saken. – Først og fremst er dette veldig leit for henne, men også for minoritetsmiljøene i Norge og for innvandrerkvinnene spesielt. Dette er et tilbakeslag, for Manuela var den første innvandrer på en slik post. Vi har mistet en veldig synlig representant, en kvinne som tidligere har gjort en knallbra jobb, men som måtte gå av på grunn av en kombinasjon av en rekke hendelser, mener han.
– Hva gikk galt for Manuela?
–Jeg ønsker ikke å gå inn på akkurat det. Men det dreier seg om flere ting. Hun fikk jo det vanskelig siden hun startet som minister på grunn av blant annet diskusjonen om hennes norske statsborgerskap, og saken om de afghanske asylsøkere da hun var i UDI. Så hun har vært utsatt fra før, påpeker han.
– Hva slags konsekvenser tror du denne saken vil ha for personer med minoritetsbakgrunn som har politiske ambisjoner?
– Det vil være veldig beklagelig om dette fører til negative konsekvenser for minoritetsmiljøer. Det kan dessverre godt tenkes at andre innvandrere kommer til å ha det vanskeligere nå, men det bør ikke skje. Vi må heve oss over denne saken og behandle alle individuelt, og ikke som en gruppe. Når politikere med norsk etnisk bakgrunn går gjennom tilsvarende hendelser, har det sjelden konsekvenser for andre politikere med samme bakgrunn, konstaterer han.

Ingen påvirkning
Lokalpolitiker fra Drammen Ap, Yousuf Gilani, synes det er en trist affære.
–Hvis hun hadde lagt alle kort på bordene fra starten, hadde sikkert utfallet vært annerledes, sier han.
– Hvordan synes du saken har utviklet seg?
– Det viser jo at media sprenger nye grenser hele tiden, bare ta Valla-saken for eksempel. Media har blitt mye tøffere og tar ikke hensyn. Det er utfordrende for de som er midt i søkelyset. Tross alt er det jo mennesker som står midt oppi det, som vi har lett for å glemme, påpeker han.
Han mener at Osmundsens opptreden ikke var ryddig. – Jeg har respekt for Manuela Ramin Osmundsen og synes at det er synd at det endte slik som det gjorde. Men det er feil å bruke påstander om kulturforskjeller i denne sammenheng og tenke at dette kommer til å påvirke innvandrere generelt. Det er jo tidligere statsråd som har måttet gå av på grunn av tabber, uten at det har påvirket andre etniske nordmenn, konkluderer han.

Hengt ut litt ekstra
Hamsa Mohamed, som er fylkesstyremedlem i Oslo SV og nestleder i SVs internasjonale utvalg, synes at det var trist med Manuelas avgang som statsråd. – Hun var jo den eneste statsråd som folk med innvandrerbakgrunn kunne se opp til, sier han.
– Hvordan synes du saken ble behandlet i media?
– Det må ha vært tungt for henne, hun ble utsatt for mye. Hun ble hengt ut litt ekstra på grunn av at hun hadde en ikke-norsk bakgrunn, synes han.
– Opptrådte hun korrekt?
– Hun holdt jo tilbake en del informasjon. Jeg tror hun ikke hadde kunnskap om hvordan hun skulle håndtere media og hadde ikke nok erfaring i politikken, det kunne man se, mener han.
– Påvirker dette innvandrere som ønsker å nå høyt opp i politikken?
– Ja, det er jeg redd for. Spesielt synet på minoriteter i politikken. Det er uheldig både for de som allerede er aktive og for de som ønsker å engasjere seg i politikken og i samfunnet ellers, mener han.

Press fra media
– Som helhet har det vært veldig mye press på Manuela fra media og de andre partiene. En del har vært hennes egen feil, men det sto ikke i forhold til følgene det fikk. Det gir gale signaler når innvandrere behandles slik. En mister troen på at ens bakgrunn ikke har betydning når en vil få et navn i politikken. Det får en til å tro at det ikke er hundre prosent demokratisk, sier Bekes Mayn Berwari som sitter i Kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen i Trondheim SV.
Han mener det var positivt å ha en innvandrerkvinne som var aktiv på den politiske arenaen, men at innvandrere ikke er ansvarlig for det hun eller andre gjør.
– Heldigvis har vi innvandrere i Norge det mye bedre enn de i nabolandene, særlig Danmark, sier han.

Ingen innvandrerrepresentant
– Jeg synes ikke at hun var en innvandrerrepresentant. Innvandrere skal ikke få skylda for det hun har gjort, og det er uheldig dersom andre innvandrere skal bli påvirket av dette, sier skribenten Shabana Rehman, som nylig kommenterte Manuelas sak i Aftenposten.

Avviser heksejakt

Politiker i Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari, avviser at det skal ha vært drevet en kampanje mot Manuela Ramin Osmundsen fra hans parti.

Av Jonas W. A. Farshchian

Norsk-iraneren blogget om ansettelsen av den tidligere barne- og likestillingsministeren i oktober, og har som resten av partiet vært kritisk til Ramin-Osmundsen siden hun fikk rollen som statsråd i høst.
– Stoltenberg-regjeringen har fått mye kritikk fordi de ikke har hatt innvandrere i ministerposisjon, og i stedet for å stå i mot kritikken valgte statsministeren å bukke under for presset, sier Keshvari, som mener ansettelsen kom på gale premisser.

Symbolpolitikk
– Utskiftingen av Karita Bekkemellem illustrerer mye av det jeg mener er feil med dagens regjering. De driver for mye symbolpolitikk og ansetter ikke alltid de som er best kvalifisert, men heller på bakgrunn av hudfarge, kjønn og så videre, kritiserer Keshvari, som syntes det var overraskende at regjeringen gikk utenfor partiets indre krets for å finne Bekkemellems erstatter.
– Personlig er jeg og overrasket over at ingen av de rød-grønne innvandrerpolitikerne ble vurdert til ministerrollen i høst, sier bystyrerepresentanten i Oslo, og trekker fram Arbeiderpartiets Saera Khan som en mulig kandidat.

– Torgersen på villspor
Tidligere barneombud og humorist, Trond-Viggo Torgersen, sier til Dagbladet at han oppfatter det hele som en oppblåst mediesak, og at kritikken rettet mot Ramin-Osmundsen er en kritikk rettet mot hele måten kvinner rekrutterer på.
– En løgner er en løgner uansett kjønn, parerer Keshvari.

La ikke kortene på bordet
Ramin-Osmundsens partifelle, Aslam Ahsan, synes først og fremst at barneombudssaken var en trist og skuffende affære.
– Det er synd at Manuela ikke la alle kortene på bordet med engang, da hadde hun sluppet mye av det harde skytset fra opposisjonen. I tillegg er det hele veldig synd for andre politikere med innvandrerbakgrunn i Norge, da de nok må vente seg mer skepsis fra enkelte miljøer, sier Ap-veteranen, som likevel er positivt overrasket over nordmenns syn på saken.

Støtter statsborgerskaps innvilgelsen
– Mye av det som har kommet fram ved andre intervjuer siden Ramin-Osmundsens avskjed har jeg lest med glede. Nesten utelukkende ser folk dette som en personsak, og setter ikke hele det norske innvandrermiljøet i bås, sier en glad Ahsan, som ikke ser noe problematisk i opposisjonens tette oppfølging av Ramin-Osmundsen siden hun ble direktør i UDI i 2006.
– Alle har rett til å mene hva de vil i et demokrati, og siden Manuela har vært en av få i statlige toppstillinger med utenlandsk opprinnelse måtte man regne med en del kritikk mot henne. Når det er sagt, er jeg ikke fullt så enig i alt som har blitt brukt mot henne, blant annet framskyndingen av statsborgerskapsbehandlingen hennes i høst. For meg virker det helt riktig å få fortgang i papirarbeidet hvis man virkelig ønsker noen i en så viktig rolle som jo en ministerpost er, sier Ahsan.