Vil styrke “det europeiske fort”

Hege Kofstad
Latest posts by Hege Kofstad (see all)

Nylig la EUs kommissær for innenrikssaker, Franco Frattini, fram en såkalt ”grensekontroll- pakke,” som har som mål å styrke kontrollen av alle ikke-EU-borgere som kommer inn i Europa.
”Det er nå på tide å se fremover og utvikle neste generasjon av grensekontroll-redskaper,” skriver Frattini.

Elektronisk register
Det Frattini mener når han sier dette er blant annet introduksjonen av høyteknologisk utstyr som øyescannere.
Denne typen teknologi ble introdusert i USA i fjor og vekket stor kontrovers.
Hjørnesteinen, og det som har blitt beskrevet som det mest ambisiøse i Frattinis snart voksne generasjon av grensekontrollredskaper, er et elektronisk register. I praksis er dette et system som registrerer alle ikke-EU-borgere som krysser territoriets grenser.
140 millioner ikke-EU-borgere krysser EUs ytre grenser hvert år.

Satellitter mot innvandring
Pakken introduserer også et felles europeisk overvåkningssystem for kontroll av både land- og havgrenser. Systemet har blitt døpt EUROSUR og har som mål å sette EUs grenser under ”konstant overvåkning”.
”EUROSUR vil forsikre at ingen kan krysse en Europeisk grense uoppdaget,” står det i rapporten. Dette skal skje gjennom avansert teknologi som blant annet satellitter.
Henrik Ormåsen i SOS rasisme sier at å forsterke Europas ytre grenser er å isolere oss på bekostning av flyktninger fra krigsherjede land.
– Når de rike landene stenger grensene blir folk innestengt i krigsherjede land, sier Ormåsen.

Farlige fluktforsøk
Desperate flyktninger prøver stadig mer halsbrekkende stunt for å skape en ny hverdag i Europa, og stadig flere dør i forsøket.
Siden 1988 er det registrert 11 778 dødsfall langs Europas ytre grenser.
De fleste har druknet mens de forsøkte å ta seg over til fastlandseuropa via båt. I tillegg er 4 226 er meldt savnet på havet. Strendene i Gibraltar har blitt betegnet som Europas største gravplass.
For de fleste begynner turen langt tidligere enn ved Gibraltars strender. Ferden mot havet over Sahara har registrert tap av 1 579 menneskeliv siden 1996. 282 er blitt funnet døde i lastebiler som skulle frakte dem til kontinentet, 182 har druknet i grenseelver og 112 har frosset i hjel i forsøket på å krysse iskalde fjelloverganger, spesielt i Tyrkia og Hellas.
– Å mure oss inne er blitt EUs politikk, sier Ormåsen.

Uanstendig politikk
Også innenfor EUs egne rekker har det som har fått kallenavnet ”det europeiske fort”, tiltrukket seg negativ oppmerksomhet.
Henning Mankell, EUs kulturambassadør, har tidligere gått ut og sagt at Europas innvandrings- og flyktningepolitikk ikke er anstendig.
– Europeere i dag har for kort minne. La oss huske at for ikke mye mer enn hundre år siden emigrerte masser av europeere til blant annet USA og Australia, hvor de ble tatt imot med åpne armer, sier Mankell til nettsiden EUobserver.

Binde sammen Europa og Afrika
En av ideene forfatteren har introdusert er en bro over Gibraltar-stredet, som fysisk knytter Afrika til Europa.
– Jeg vil være en stemme for de som prøver å komme inn i Europa, ikke bare en goodwill-ambassadør, men virkelig gjøre noe for deres sak, sier Mankell.
Den 29. september 2005 stormet 600 mennesker den søvnige turistbyen Ceuta sør for Spania gjerdene med hjemmelagde stiger – 200 klarte å ta seg over. Femti personer endte opp på Ceutas sykehus med brudd og kuttskader. Én blødde i hjel etter å ha kuttet opp halsen på piggtråden, en annen ble trampet i hjel og minst tre ble drept av kuler fra grensepolitiet.

Grobunn for menneskesmugling
Med stadig nye og høyteknologiske hjelpemidler i kampen mot ulovlig innvandring kommer riktignok færre innvandrere til Ceuta. Men hvor blir de av?
– Innvandrerne vil fortsette å komme. De finner bare en annen vei, sier Anna Ruiz, lokal representant for Røde Kors.
Når vanskelighetene med å passere grensene øker gir dette i realiteten økt grobunn for menneskesmuglere og svekkede rettigheter for mennesker på flukt. Europas strenge visumregler er i praksis i strid med internasjonal rett fordi de hindrer mennesker i å reise til Europa og søke om asyl. Dette skriver SOS Rasisme på sine hjemmesider.
Brussel har nylig gått inn for å redefinere sin Afrikapolitikk til å hete politikk med Afrika, i stedet for politikk for Afrika. Om dette blir praksis eller kun en reformulering gjenstår å se.