- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Utstillingen sentrerer seg om en ikke så veldig omtalt minoritetsgruppe, nemlig Norges sjøreisende kystsigøynerne, som reiste fra sted til sted i båtene sine i sommerhalvåret.
Avdelingsleder for Møtestedet ved Telemark Museum, Marit Omland, uttrykker entusiasme og ser frem til at skoleklasser og mange andre kan lære mer om hvordan livet var for ”Norges kystvandrere”.
– Utstillingen er veldig enkel og laget i forbindelse med Mangfoldsåret. Jeg synes selv at dette er en veldig gøyal og nyttig måte å lære på, sier Omland til Utrop.
Samarbeid
Utstillingsansvarlig Bjørn Helgedagsrud sier til Utrop at vandreutstillingen kommer som resultat av et fruktbart samarbeide mellom muséet og organisasjonen Landsorganisasjonen for Romanifolket (LOR).
– LOR henvendte seg til oss allerede i 2001 om et mulig kunstsamarbeid. Vi har nå gjennomgått flere prosjekter og utviklet et konkret samarbeidsmodell, sier Helgedagsrud.
– Hva tror du folk skal lære eller bli bevisstgjort på?
– Hovedformålet og motivasjonen har alltid vært å lære bort om kultur, håndverk og livet ellers; rett og slett hvordan en årssyklus ville arte seg for de norske kystsigøynerne.
Spennende planer
– Vi har registrert at åtte skoler har meldt seg på. To av disse skal ha utstilling etter sommeren, forteller Helgedagsrud.
Han lover også at utstillingen blir landsdekkende. Kystsigøynernes liv og virke skal etter planen vises i Stavanger, Bergen, Haugesund og Oslo.
– Utover året skal vi til forskjellige byer i landet. Meningen er jo selvsagt at vi også skal komme oss ut og ha et litt mer nasjonalt fokus, sier Helgedagsrud.
Vandreutstillingen skal ut igjen etter påskeferien til ymse skoler i Grenlandsområdet, før den drar videre til Bø Museum.