- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Frankrike
– Jeg begynner selv å bli mer enn smålei av å hele tiden måtte ha med frøken Bardot å gjøre, sier påtaleansvarlig Anne de Fontette til nyhetsbyrået Reuters.
Siden Bardot trakk seg tilbake fra filmbransjen på 70-tallet har hun vært bort i flere politiske kontroverser. Hun ble for første gang dømt for å ha kommet med innvandrerhets i 1997. I fjor ble hun politianmeldt etter å ha sendt sendt et brev til landets president hvor hun beskrev Frankrikes fem millioner muslimer som ”hensynsløse saueslaktere og okkupanter”. For noen år siden ga hun også ut en bok hvor hun langet ut mot homofile, folk fra andre kulturer og arbeidsledige ”islamiseringen av Frankrike”.
Bolivia
Shiabønn i Andesfjellene
Bolivia fikk sin første offisielt godkjente shiamuslimske menighet i august 2007. Stiftelsen av Fundación Cultural Islámica Boliviana (Kulturstiftelsen for bolivianske muslimer) var i så måte et historisk øyeblikk.
Roberto Chambi, som etter konverteringen har tatt navnet Yusef, er leder for stiftelsen. 31-åringen kommer opprinnelig fra den indianske landsbygda og har gått på adventistskole.
– Gjennom islam fant jeg svaret på mange års søken etter mening, sier Chambi til tidsskriftet La Razon. Han har blant annet studert klassisk arabisk og tatt imamutdannelse i Argentina og Iran.
Kultursenteret har fått innvilget tillatelse til å ha torsdags- og fredagsbønn med koranstudier. Visepresident Juan Jose Andrade sier han ble overbevist av religionens fokus på spirituelle og moralske verdier. Han hadde tidligere vært katolikk og buddhist før han gikk over til shia-islam.
– Endelig har vi fått et sted hvor vi kan be, sa han.
Syria
Fortsatt vanskelig for irakiske flyktninger
Fem år etter Irak-krigen begynte flykter et enormt antall irakere fortsatt over grensen til nabolandet Syria, til tross for at landet har innført restriksjoner og livet for størsteparten av de 1,5 millioner flyktninger er preget av elendige forhold, ifølge Institute for War & Peace Reporting.
FNs høykommissær for flyktninger, UNCHR, har i år fått 261 millioner USD til irakiske flyktninger. Høykommissær Antonio Guterres synes beløpet ikke er stort nok til å kunne dekke alles behov.
– Spesielt ille er det for folk som har flyktet fra Irak og hadde en god finansiell situasjon i landet. Når oppsparte midler blir brukt opp og man f eks ikke får jobb, så er det klart at man vil slite økonomisk.