- Liten mann med store tanker - 15.05.2008
Xavier kom i november 2007 til Norge for å starte sitt ”Skilled-helper programme”. Kursdeltakerne var alt fra leger, sosiologer, sykepleiere, barnevernspedagoger og sykepleiestudenter. Temaene var blant annet ”anger-management” og ”empathy”, å sette seg i klientens sko og se verden fra hans/hennes øyne. Selvinnsikt var noe som gikk igjen under hele kurset, som ble arrangert av Tamil Ressurs og Veiledningssenter sin Familie- og ungdomsrådgivningsgruppe (FUR), som holder til i Oslo.
Tidligere har forskning fra NOVA vist at det knytter seg utfordringer til det å vokse opp i en kultur forskjellig fra foreldrenes.
– Vi i det norsk-tamilske samfunnet forsto raskt at her måtte noe gjøres. Dette var ikke noe vi kunne løse med en gang, for dette var et skjult problem. Det sa Balasingham Yogarajah, ressursgruppekoordinator på Tamil Ressurs og Veiledningssenter (TRVS), til Lokalavisen Groruddalen i forbindelse med avviklingen av Xaviers første kurs i høst.
Kursdeltakerne ble så fornøyde at de inviterte Xavier tilbake til Norge for å starte en gruppe for viderekomne (”Advanced group”), som er en fortsettelse for de som hadde fullført gruppen for nybegynnere tidligere, i tillegg til dette har han også startet med to nye grupper for nybegynnere, siden det var såpass stor interesse. Og nylig holdt han altså igjen kurs for TRVS.
Lang erfaring
Joseph Francis Xavier har over 30 års erfaring med terapi og konfliktløsning. Han har hjulpet mennesker siden 1974. Tidligere jobbet han som prest i den Anglikanske kirken i Sri Lanka, og han forteller om hvorfor han valgte å bli terapeut:
– Jeg så mange tamilske familier i Sri Lanka lide, på grunn av mangel på kunnskap. Jeg tenkte at jeg måtte gjøre noe. Og begynte å studere psykoterapi.
Selv om han har passert 80 sier han gang på gang at han ikke er ferdig utlært enda, at han fortsetter å lære til den dagen han ikke eksisterer lenger. Han har jobbet ulike steder i Sri Lanka som Colombo og Jaffna, og startet og et rådgivningssenter i Colombo.
Flyktet
På grunn av krig og politiske problemer var han nødt til å flykte til Canada, der han fortsatte sitt arbeid. Han har reist rundt og drevet med terapi både i USA og Canada. Med psykologer, leger, sosiologer og andre helsearbeidere begynte han å søke etter personer som også kunne drive med terapi for det tamilske samfunnet med samme bakgrunn, han nevner at interessen for dette er større i Norge enn det var i Canada. For i Norge var det samfunnet selv som tok initiativet for å lære enten for å hjelpe andre eller rett å slett for å bli et bedre menneske selv.
Han ble invitert av TRVS helt fra Toronto i Canada for å drive et opplæringsprogram for helsepersonell og studenter til å bli såkalte ”skilled helpers”. TRVS så at det store behovet blant folk med tamilsk bakgrunn for å kunne snakke med noen som hadde kompetanse og evne til å lytte og hjelpe dem med å takle problemer som kulturkollisjon, samliv og problemer med å oppdra barn i et flerkulturelt samfunn.
– Jeg var selv en av dem som slet mentalt da jeg kom til Canada fra Sri Lanka, har han tidligere uttalt til groruddalen.no.
Samliv
På sine kurs er Xavier ikke redd for å ta opp saker som seksualitet og samliv, også om ulike former for seksualitet (homoseksualitet og biseksualitet). Xavier mener at de største problemene oppstår på grunn av mangel på kommunikasjon og at man unnlater å takle problemene som oppstår og heller tar den enkle utveien ved å for eksempel ignorere problemene. Xaviers syn er at når man ser bort fører det til at problemene ble forverret og en dag eksploderer og kanskje viser seg på en brutal måte. Han forsøker å få mennesker til å omfavne negative og positive sider ved seg selv og ha et åpent syn på alt.
Intimitet
Begrepet intimitet er sentralt for ham. Han forklarer at det er en del av et forhold der man deler alt uten å være redd for konsekvenser eller omgivelsene. Eksempel på et slik forhold er mellom en mor og et barn. I dagens samfunn er det få foreldre og barn som har en slik intimitet mellom seg, mener Xavier. Og ikke bare hos foreldre og barn, men også hos en del par.
Xavier mener at forebygging av familieproblemer er terapi, selv før man har et alvorlig problem. Der han blant annet tok opp ”premarital counseling”, at før man inngår et ekteskap, er det viktig med minst tre måneders par-terapi. Han mener det er viktig at vi legger fra oss gammeldagse tanker om at man ikke skal omgås med fremtidlige ektefelle før ekteskapet inngås.
Kishanthini Arulnesan og Suganthi Ratnavel var kursdeltakere på TRVS’ nylig avholdte kurs med Xavier.