- Kulturminister etterlater ingen minnesmerker - 10.06.2009
- Tamilene er klare for demokrati - 11.05.2009
- Derfor har Norge et ansvar - 05.05.2009
Mange, både de med og uten feriehjem, benytter naturlig nok den lange sommerferien til å besøke slektninger. En del planlegger også en pensjonstilværelse utenfor Norge. Slik opprettholdes kontakten med det tidligere hjemlandet. Man beholder sin doble identitet. Og det er slett ingen ulempe etter Utrops mening. Alle har godt av å være trygge på hvem de er. Det gjør man ikke best ved å glemme en del av seg selv, slik assimileringstanken krever.
Reiser til utlandet er imidlertid ikke uten risiko. Med økt levestandard og mer effektiv og billig transport er nokså hyppige og lange utenlandsreiser blitt oppnåelig for stadig fler. Både minoritet og majoritet reiser til områder der faren for å bli smittet av sykdommer er større enn i Norge. Folkehelseinstituttet anbefaler rådgivning og forebyggende medisinering til innvandrere som skal besøke slektninger i utlandet, særlig når det gjelder malaria.
Men også tilfellene av seksuelt overførbare sykdommer som turister fra Norge har pådratt seg i utlandet har økt urovekkende de siste årene, meldte instituttet nylig i sin smittevernsrapport, som kommer ut annen hver uke. Også denne typen smitte kan unngås gjennom informasjon og forebygging, mener instituttet. Det er særlig opphold i Thailand som resulterer i seksuelt overførbare sykdommer som gonoré og hiv.
Blant ferielandene der flest reisende fra Norge blir smittet finner vi for øvrig Spania, Tyrkia, Hellas og Egypt. Det er altså ikke bare ikke-europeiske land som har høy smittefare. Det sentrale er ikke landet man reiser til, men at man uansett tar de nødvendige forholdsregler når man reiser fra det kalde nord til sydligere strøk.
At informasjon og kunnskap er viktig kan en også se gjennom overrepresentasjonen blant innvandrere når det gjelder visse typer smitte fra utlandet. Folkehelseinstituttet viser til en betydelig høyere andel smittetilfeller blant innvandrere når det gjelder malaria, hepatitt A og tyfoidfeber.
I dette nummeret av Utrop skriver blant annet om tolkeutdanningen ved HiO som er i ferd med å bygges opp. Dyktige tolker vil i lang tid framover ha en sentral funksjon når det gjelder å formidle relevant informasjon, for eksempel medisinsk sådan, til en ikke ubetydelig del av minoritetsbefolkningen.
Vår sommerhilsen lyder derfor slik: Nyt ferien! Og har du tatt deg tid til å gjøre undersøkelser om stedet du reiser til, kan ferien bli helt fri for bekymringer!
P.S: Første utgave av Utrop etter sommeren kan du vente i postkassen i begynnelsen av september.