- Grunnen til at de farger skjegget rødt - 29.10.2014
- Musikk mot ensomhet - 16.09.2013
- Karriere på skinner - 17.03.2013
Flere medier har meldt at menn med ikke-vestlig bakgrunn var overrepresentert da Oslo-politiet fremla sin voldtektsstatistikk for 2007. Utrop har dukket ned i rapporten og kommet opp med flere interessante funn, som ikke tidligere har vært fremme i media.
Tilbakegang
Samtidig som det anmeldes stadig flere voldtekter i hovedstaden, viser statistikken en fallende kurve for visse grupper mistenkte gjerningsmenn. Færre menn med bakgrunn fra Midtøsten anmeldes. I fjor var andelen knappe 16 prosent. Det er en nedgang på fem prosent fra 2004, og en enda større tilbakegang sammenlignet med tallene fra 2001. Også for asylsøkere var det en nedgang i andelen anmeldelser.
Sosiale faktorer
I Oslo ble det anmeldt til sammen 196 voldtekter og voldtektsforsøk i fjor. Dette er det høyeste antall voldtektssaker på ti år. Ifølge tall fra Oslo-politiet ble det registrert 137 forskjellige gjerningsmenn. 28,5 prosent hadde afrikansk bakgrunn, mens drøyt 29 prosent hadde etnisk norsk bakgrunn. Somaliere og nordmenn topper statistikken. Deretter følger irakere, pakistanere, afghanere og marokkanere.
Halvparten av de anmeldte gjerningsmennene med ikke-vestlig bakgrunn stod utenfor arbeidslivet. Og rundt 60 prosent var påvirket av rus da den anmeldte ugjerningen fant sted.
Gruppevoldtekter
Nesten like mange afrikanere som etniske nordmenn ble anmeldt for voldtekt i fjor. Blant afrikanere finner vi somaliere øverst på statistikken. I fjor ble 15 somaliske menn anmeldt for denne typen overgrep. Det er mer enn en fordobling sammenlignet med 2004. Noe av økningen skyldes at flere somaliere var innblandet i gruppevoldtekter. Noen skal også ha flere forhold på samvittigheten. Tatt i betraktning av at det bor nesten 9 000 somaliere i Oslo, fremstår ikke 15 personer som noe høyt tall isolert sett. Men ser man voldtektsanmeldelsene i sammenheng med befolkningssammensetningen utgjør somaliske menn en betydelig andel.
Skuffet
Leder for Somaliskdiaspora Organisasjon For Selvhjelp, Abdulwahab Said, er skuffet over tallene.
– Hver gang jeg hører at en somalier har begått en kriminell handling blir jeg lei meg og tenker: ”Herregud, hva er det de driver med nå?” sier Said. Han kjenner mange somaliere som har det på samme måten.
Den siste tiden har Said vært opptatt med å samle inn penger fra medlemmer for å skaffe til veie midler til å leie et aktivitetshus i Oslo, som skal knytte det somaliske miljøet i Norge tettere sammen og holde folk unna kriminalitet.
Lovløse tilstander
Abdulwahab Said vet ikke så mye om de somaliske gjerningsmennene, men han antar at det først og fremst dreier seg om menn fra borgerkrigsherjede områder med anarki.
– Kanskje har de i tillegg psykiske problemer. Norge har ikke noe godt system for de som er til fare for seg selv og andre, påpeker Said. Han er ansatt som rådgiver i NOAS og holder til på transittmottaket på Tanum i Bærum, hvor han mottar somaliere som forteller om krigsopplevelser i hjemlandet.
Et angrep
Sosialantropolog Inger-Lise Lien ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress etterlyser mer kunnskap om overgriperne.
– Vi må vite hvem de er, hva slags bakgrunn de har, hva de tenker og hvordan de selv forklarer sine handlinger når vi velger strategi, sier Lien, som understreker at det ikke må iverksettes tiltak som reduserer kvinners frihet.
Lien karakteriserer den dystre voldtektsstatistikken som et angrep på samfunnet, likestillingen og menn. Mer enn 70 prosent av kvinnene i de anmeldte voldtektene i Oslo i fjor var etnisk norske.
– Når menn forsyner seg med kvinner ved å utøve vold er det uttrykk for seksuell frustrasjon og liten respekt for kvinner. Det er også et angrep på de menn som kvinnene relaterer seg til, sier hun.
Stenges ute
Inger-Lise Lien tror kulturforskjeller og avmaktsfølelse er sannsynlige forklaringer på hvorfor menn med innvandrerbakgrunn er overrepresentert i statistikken. Arbeidsledighet kan også spille inn.
– Noen vil nok kompensere avmaktsfølelsen ved å stå utenfor samfunnet med å utøve vold for på den måten å vise makt. Når det gjelder menn som kommer fra samfunn med æreskodeks kan det å se en kvinne som går alene tolkes dit hen at hun ikke har noen til å beskytte seg, og at hun dermed nærmest er fritt vilt, sier Lien.
Sosialantropologen mener utlendingsmyndighetene ikke må gi oppholdstillatelse til menn som har kriminell bakgrunn og utøver vold.
– Det bør jobbes mer med å skaffe informasjon om dem som kommer til Norge. Vi bør ikke hente inn personer som vil frata kvinnene her i landet deres frihet, sier hun.
Ingen økning
Oslo krisesenter har ikke opplevd noen økt pågang av kvinner som har blitt utsatt for voldtekt. Ifølge daglig leder Inger-Lise Wamsness Larsen har 75 prosent av kvinnene som bor på senteret utenlandsk bakgrunn, mens etnisk norske kvinner er i flertall blant dagbrukerne.
– Grunnene til det kan være mange. En av dem er at kvinner av annen etnisitet enn norsk ikke har annet nettverk enn familien. Når de forlater mannen, forlater de hele familien, fordi de lever i storfamilier hvor kollektiv tankegang råder. Norske kvinner som er oppvokst i landet, har venner og familier de kan bo hos, sier Wamsness Larsen.
– Tallene er propaganda
Blant somaliere på gata i Oslo er det delte meninger om hvorfor mange somaliere var innblandet i voldtekt i fjor.
Av Kjetil Hegna
– Jeg tror ikke det er sant. Tallene er propaganda fordi vi er muslimer. Jeg kjenner ingen som har voldtatt noen. Jeg leste i avisa om en i Østerrike som hadde voldtatt sin datter og fått sju barn med henne. Vi er ikke sånn, sier en ung mann med somalisk bakgrunn som drikker kaffe med kompiser på en kafé på Grønland.
Blir sint
Ved drosjeholdeplassen på Grønland Torg treffer vi Ahmed Yusuf (29). Han sier at verken islam eller den somaliske kulturen aksepterer voldtekt.
– Ifølge islam kan ikke somaliere som er gift ha sex med andre damer. Man kan heller ikke ha sex før man er gift, påpeker Yusuf.
29-åringen tror somaliere som voldtar er påvirket av narkotika eller alkohol, slik også statistikken viser.
– Jeg blir sint på dem fordi de skaper et dårlig bilde av alle somaliere, sier Ahmed Yusuf.
Lite klær
Stadig flere av de fornærmede var påvirket av rus da overgrepet fant sted. I fjor gjaldt det nesten tre av fire kvinner.
Ahmed Yusuf mener norske kvinner må få gå kledd som de vil, uten at det skal tas som en invitasjon til at de ønsker sex.
– Jeg synes det er helt greit at norske kvinner går lettkledd, fordi det er en del av kulturen deres. Vi må respektere hverandre, sier han.
Lagerarbeideren er også klar på at kvinner må kunne gå alene uten å risikere å bli angrepet, og presiserer at de aller fleste somaliere ikke er voldtektsmenn.