- Palestinsk velvære - 01.10.2008
- Poetisk pilegrimsreise - 19.06.2008
- Jeg er ikke rasist, men - 29.05.2008
Vi skulle se den amerikanske rapperen Talib Kweli som var i Oslo i forbindelse med African History Week. Kweli er kjent for sine tekster som tar opp situasjonen til svarte i USA og taler deres sak. Men før Talib kom på scenen entret to jenter fra Bristol, England lokalet.
Muneera og Sakina i Poetic Pilgrimage er to unge jenter fra en britisk forstad. Deres foreldre kommer fra Jamaica, men jentene er født og oppvokst i England. Samtidig som deres interesse for musikk vokste fikk de i voksen alder også en økende interesse for Islam. Det som var så overraskende med deres inntreden var at for første gang så jeg rappere med hijab. Damene introdusert enhver sang med et bism-allah akkompagnert av de vante hip-hop beats og rytmene, yah, yah. De synger om det å være annenrangs om urettferdighet i England, Palestina og de afro-amerikanske ofrene etter orkanen Katrina.
For en som er vokst opp med hijab som noe helt vanlig er det til tider overraskende at andre har problemer med å se forbi denne. Det at en dame bærer hijab er for noen så forstyrrende at de ikke klarer å se personen foran seg, men bare fordommene mot hodeplagget og det islam representerer for dem. Jeg må innrømme at jeg selv ble overrasket da de to rapperne på scenen, med sin britiske slang, hoppet rundt med sjal på hodet, men musikken og budskapet deres nådde helt klart frem.
Islamske hiphop- og reggae-grupper er på fremmarsj i Storbritannia, de representerer en ny generasjon muslimer. Det er godt å kunne vise til at muslimer er like forskjellige som andre troende, spesielt når ekstremister sprenger ambassader og tar menneskeliv i Pakistan.
Jeg kan ikke si at jeg selv er religiøs, men størsteparten av familien min er muslimer og jeg identifiserer meg også med dem. Når muslimer blir omtalt som en homogen gruppe som truer ytringsfrihet og demokrati føler jeg meg truffet fordi jeg identifiserer meg med min muslimske familie. Både de og jeg er tilhengere av demokrati, respekt for andre mennesker og ytringsfrihet. Den fotballinteresserte muslimen Fatima fra Gambia er forskjellig fra Fatima i Indonesia eller Fatima i Iran som digger hardrock. Kanskje er muslimen Fatima fra London den neste store hiphop-stjernen som kommer på turné til Oslo?
Muneera og Sakina ga konserten og kvelden et ekstra løft. De presenterte meg for noe nytt og ga meg mange nye tanker. Det er ikke slik at alle muslimer ser på rap som den rette måten å fortelle om Islam på, men det er heller ikke mange muslimer som deler Taliban sitt syn på konfliktløsning i verden. Heldigvis er vi forskjellige og kan lære hverandre nye ting. Heldigvis gikk jeg på konsert og forventet å se Talib Kweli og kanskje noen norske, mannlige rappere som varmet opp. Heldigvis kom Poetic Pilgrimage og gav oss en musikalsk oppvisning vi sent vil glemme.