- Flink til å bruke fastlegen - 09.02.2009
- Innvandrere oftere til legevakten - 27.01.2009
- Rørt over støtten - 10.12.2008
Etter å ha vært på mange hytteturer med kolleger og venner uten å se snurten av mennesker med minoritetsbakgrunn begynte Schrøder å lure på om innvandrere kanskje savnet hytter med særpreg fra sine egne kulturer.
– Jeg fikk ideen om å bygge hytter som bedre svarer til innvandreres behov – hytter forbundet med deres identitet og kulturelle bakgrunn, sier han til Utrop. I tillegg til å lokke nordmenn med minoritetsbakgrunn til å ta del i sine nye landsmenns hytteliv, vil Stefan Schrøder bruke prosjektet som et innlegg i debatten om integreringspolitikken.
– Politikere tror at det å bli norsk kommer av seg selv, sier han. Folk blir for ofte overlatt til seg selv for å finne ut av hvordan det nye samfunnet de har kommet til fungerer. Det er ikke alltid lett når man har med seg helt andre skikker og væremåter. Samtidig ønsker han ikke at prosjektet skal oppfattes som provoserende for enkeltgrupper. – Folk må lære å leve sammen i den moderne verden, sier han.
Reiser for å lære
Prosjektet har fått navn «Folkshytta: Fritidshus for alle!», og Schröder forteller at han blander ideer fra flere kulturer for å utvikle modellene til hyttene. Kunstneren har fått et reisestipend på 23.000 kroner fra A. C. Houens og C. Mohrs legat for kunstnere. Pengene skal han bruke til å reise til land hvor han kan hente inspirasjon til flere hyttemodeller.
Får kunstner Stefan Schröder viljen sin kan en slik hytte bli å se i den norske fjellheimen innen få år. FOTO: Stefan Schröder
– Jeg planlegger å reise enten til Egypt eller Marokko for å få innspill, sier han. Prosjektet er delt i tre faser. Den første delen er en undersøkelse blant en gruppe innvandrere med mål om å finne ut noe om deres fritidsrutiner og forhold til naturen. Det skal også holdes seminar og en workshop, hvor det blant annet skal inviteres innvandrere som har byggfaglig bakgrunn eller arkitektutdannelse. I november stilles hyttemodellen «Folkshytta» ut som del av utstillingen «Mangfoldige Hedmark», ved Glomdalsmuseet i Elverum. Der kan interesserte se på en modell som er 3,5 meter høy med en grunnflate på to ganger tre meter.
Samarbeidspartner søkes
Stefan Schrøder håper at selve byggeprosessen kan komme igang etter utstillingen. Men han er klar over at det kan tid. – Det kan sikkert ta opp til to år, blant annet fordi jeg er avhengig av samarbeidspartnere, sier Schröder.
– Regner du med at innvandrere vil bruke pengene sine på hytte?
– Innvandrerbefolkningen er som resten av befolkningen: du finner mennesker som har råd til å kjøpe hytte og andre som ikke har det, sier han.