- Grunnen til at de farger skjegget rødt - 29.10.2014
- Musikk mot ensomhet - 16.09.2013
- Karriere på skinner - 17.03.2013
Det manglet ikke på gjestfrihet da den muslimske menigheten inviterte humanetikere og representanter fra religiøse trossamfunn til fest i moskeen på Galgeberg i Oslo. Rikelig med mat ble satt fram, mens takksigelser og gaver drysset over fremmøtte gjestene.
– Denne samlingen er et ledd i arbeidet med å skape dialog mellom ulike trossamfunn, sa Ayesha Khan fra Minhajs kvinneforum i sin åpningstale.
Dialog og respekt
Minhaj-ul-Quran hadde invitert til stort gjestebud, fordi den ønsker å bygge ned barrièrer og konflikter som kan oppstå i flerreligiøse og flerkulturelle samfunn. Menigheten mener bestemt at dialog og gjensidig respekt er den eneste veien å gå for å oppnå dette.
En representant for Minhaj-ul-Quran illustrerer holdningen med et sitat lånt fra Nordahl Grieg: ”Skaper vi menneskeverd skaper vi fred”.
Moderne islam
Minhaj-ul-Quran er representert i mellom 90 og 100 land og har et sterkt fokus på velferd, i tillegg til ønsket om å spre islam. I Norge er menigheten representert i Oslo og Stavanger og har til sammen rundt 3 000 medlemmer. De fleste er sunnimuslimer.
– Minhaj står for en moderne og moderat tolkning av islam. Det er derfor kvinnene kommer frem og er sentrale her, sier Ayesha Khan.
I tillegg til en egen kvinnegruppe har Minhaj også en aktiv ungdomsgruppe og et konfliktråd som ble opprettet for å løse og forebygge tvangsekteskap. De går også natteravn.
– Vi ønsker å bruke handlinger til å gi et riktig bilde av islam, for handlinger er ofte vel så viktige som ord, sa Ayesha Khan.
Ungdommene satte sitt preg på kvelden gjennom to programledere som bandt den mer formelle delen av festen sammen og gjennom visning av filmen ”100 % ærlig”, hvor ungdommer intervjuer folk på gata om islam og ramadan.
Første gang
Minhaj-ul-Quran har tidligere arrangert en felles religionsdag på Grønland, men den flerreligiøse festen i moskeen i september var den første i sitt slag under ramadan.
– Men det blir ikke den siste, slår Ejaz Ahmed Waraich, leder for Minhaj konfliktråd fast. – Er det ikke ekstra slitsomt å arrangere en slik fest under ramadan?
– Man blir sliten av alt man gjør, men når man ser resultatene av et slikt arrangement hjelper det, svarer han.
Noe å lære
Forstander Anne Sender i Det mosaiske trossamfunn satte stor pris på å bli invitert. – Det er stort å dele dette måltidet. Noen må ta de første skrittene. Vi må huske på at vi har veldig mye felles, sa hun.
Biskop Ole Kristian Kvarme mener etniske nordmenn bør bli mer gjestfrie. – Det var vanskelig å si nei til en slik invitasjon under ramadan. Gjestfrihet er noe nordmenn og norske kvinner trenger å lære av dere. Vi trenger å vise gjestfrihet i dette landet. Det binder oss sammen, sa Oslo-biskopen.
Carolyn Midsem fra Human-Etisk Forbund mente festen var viktig i arbeidet med å skape bro mellom ulike kulturer og livssyn.
– Jeg er imponert over toleransen og åpenheten til dere i Minhaj, sa hun. Da solen gikk ned, ledet imam og natteravn Noor Ahmad Noor store deler av forsamlingen i bønn, før dialogen og de gode samtalene kunne fortsette over et godt måltid mat.