Minoritet et sted – majoritet et annet

Saroj Chumber
Latest posts by Saroj Chumber (see all)

13. september skjedde det nok en gang. Mens jeg var på besøk i New Delhi eksploderte fire serier med bomber i hovedstaden. Over 30 personer ble drept og mange ble skadet. Det var ikke første gangen bomber skaket den indiske storbyen. India har opplevd en kraftig økning i terrorhandlinger de siste årene.

Bakgrunnen er den økonomiske veksten som på mange måter har forvandlet New Delhi. Store kjøpesentre på nesten hvert hjørne og høye, prangende bygninger forteller om fremgangen. Baksiden er stadig flere overvåkingskameraer og strengere sikkerhetskontroll.

Et kinobesøk ble til et mareritt. Alle blir sjekket av sikkerhetsvakter. Jeg ble stoppet. Årsaken var et digitalkamera i vesken. Da jeg ba folk i skranken om å passe på kameraet, ville de ikke engang ta i det. Jeg gikk rundt i flere butikker i nærheten og spurte om de kunne passe på det mitt i et par timer. Alle nektet.

Til slutt måtte jeg innse at det var umulig å få selv mennesker i butikker der jeg og familien var stamkunder til å hjelpe meg, og filmen måtte jeg se en annen dag.

Fattigdom og misnøye
Terroristhandlingene har skapt en atmosfære av frykt og mistro. Jeg har alltid vært stolt over at jeg kommer fra et land som er sekulært, der minoritetsgrupper har friheten til å velge sin tro. Jeg har trodd at alle grupper i India har like muligheter til utdanning og jobb.

Men jeg har vært naiv. Vel har India flere superstjerner med muslimsk bakgrunn, men for mange er virkeligheten en helt annen. En rapport skrevet av tidligere høyesterettsdommer Rajinder Sachar viser at muslimer er blant de fattigste i landet.

I delstaten Maharashtra utgjør muslimer ti prosent av befolkningen, mens hele 32,4 prosent av dem som er i fengsel er muslimer. Årsaken til problemene og misnøyen er tydelig. Muslimer har i mindre grad enn andre fått være delaktige i den store økonomiske fremgangen India har opplevd de siste årene. Politiske partier har også bidratt til å forverre konflikten mellom majoriteten og minoritetsgrupper.

Toleranse og sekularisme
I Norge prøver minoritetsgrupper å kjempe mot fordommer og forutinntatte holdninger. Men hva med hjemlandet vårt? Har vi ikke også ansvar for hvordan minoritetsgrupper behandles der vi kommer fra? Jeg kjenner godt den frustrasjonen mange i minoritetsgrupper føler når de ikke får jobber de er kvalifisert for.

– Det er farlig å generalisere og sette folk i en bås, sa jeg til venninnen min. Jeg minnet henne på at det indiske demokratiet er bygd på prinsipper som toleranse og sekularisme.

Det ligger kanskje i menneskets natur å forskjellsbehandle dem som er annerledes, men det ligger også i menneskets natur å behandle andre med likeverd og respekt. Valget er vårt.