- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
– Jeg ville aldri gått glipp av dette historiske øyeblikket. For meg og for veldig mange er dette en drøm som har gått i oppfyllelse, sier 37-åringen Herve Moussakanda til nyhetsbyrået AFP. Som sønn av kongolesere som kom til Frankrike, valgte han og flere andre å tilbringe valgnatten på en filmklubb i en av Paris´ forsteder. Flere av de fremmøtte hadde plakater med slagordet til demokratenes kandidat på fransk og engelsk, “Oui, nous pouvons – yes we can!”
Frankrike, i sterk motsetning til USA, har alltid satset på assimilering med vekt på fargeblindhet, men hvor politikken styres av et hvitt establishement. I nasjonalforsamlingen har bare én person svart-fransk bakgrunn. Nå håper landets svarte befolkning på færre stengte dører, selv om muligheten for en fransk Obama fremdeles synes å være en fjern drøm.
Svenske lesber viet av hinduprest
To svenske kvinner giftet seg i en hemmelig seremoni i nærheten av turistattraksjonen Taj Mahal, skriver den indiske avisen The Local. Sarah (18) og Sandra (19) gjennomførte seremonien etter hinduistiske ritualer. Hindupresten Dharm Das, som viet paret, var opprinnelig i mot å gjennomføre vigselen, men ble senere overtalt av de to kvinnene. – Jeg er overveldet over kjærligheten disse to kvinnene har vist hverandre, selv om våre lover ikke tillater slikt, sier Das til The Local. Både Sarah og Sandra og bor i byen Agra, hvor de jobber i en veldedig organisasjon. Bryllupet har vakt stor oppsikt i byen og i lokal presse. Heller ikke negative reaksjoner har latt vente på seg, i et land hvor homofili offisielt er forbudt ved lov. En annen hinduprest raste i The Local over at seremonien i det hele tatt fant sted. – Utlendingene må slutte å misbruke gjestfriheten vår, sa han surt.
Ny grenseepisode kan skade naboforholdet
Ecuador har sendt en kraftig protest til både Colombias regjering og Organisasjonen for amerikanske stater (OEA) etter at colombianske paramilitære skal ha gått inn på ecuadoriansk territorium, ifølge nettportalen colombia.com. Forholdet mellom begge landene har vært på et lavmål siden i vår, etter colombianske styrkers grensekrenkelse. Protesten ble sendt gjennom Argentinas ambassade i Bogota, siden landene ennå ikke har gjenopptatt de diplomatiske forbindelsene. – Vi ber om at Colombias myndigheter må forbedre sikkerheten på sin side av grensen og styrke kontrollen for at slike episoder ikke skal gjenta seg, var beskjeden fra Ecuadors utenriksdepartement i protestprotokollen.
Vanskeligere for somaliske flyktninger
Siden 2006 har forholdene for somaliske flyktninger i Syria blitt atskillig verre. Første bølgen av somaliere kom til landet i 1992, i kjølvannet av starten på borgerkrigen i landet. Nå bor 8000 alene i hovedstaden Damaskus, ifølge tall fra FNs høykomissær for flyktninger (UNHCR). Fuad Mohsen, leder for Somali Community Centre in Damascus, sier til nyhetstjenesten IRIN at syriske myndigheter har gjort det vanskeligere for somaliere å komme inn i landet. Syria har i motsetning til f .eks EU-landene ikke signert FNs flyktningekonvensjon fra 1951, som blant annet beskytter mot ekstraordinære utvisningsvedtak.