- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Fra varme og fuktige Jaffna, i det nordlige Sri Lanka, til kjølige norske dalfører i Gol. Veien har vært lang for norsk-tamilske Balasingham Yogarajah. Det er nå gått 24 år siden han først satte sine føtter på Hallingdal Folkehøgskole en snørik desemberdag i 1984.
– Det første jeg merket var forskjellen i kostholdet – jeg syntes det var litt spesielt med lapskaus og boller. Også været innebar en stor omstilling, siden jeg kom til Norge om vinteren, mimrer han.
Etter en tid vente Balasingham Yogarajah seg til alt det nye. Han mener selv at han har vært heldig som kom inn i et miljø som var inkluderende, og som han for det meste har gode minner fra.
– Jeg fikk mange gode venner på folkehøgskolen. Flere av dem har jeg fortsatt kontakt med. Og nå gleder jeg meg enormt til 25-års jubileet og gjenforeningen vi skal ha neste år, forteller han.
Etter hvert flyttet Yogaraja til Oslo, og her har han engasjert seg i mange sider ved det norske samfunnet. Han er tidligere bystyrerepresentant for Oslo Ap, og sitter i dag som leder for Tamilsk Ressurs- og Veiledningssenter (TRVS). TRVS legger vekt på å bevare tamilsk kultur og språk i Norge, men tilbyr også gratis leksehjelp til alle interesserte.
Ved kommunevalget i 2007 fikk Yogarajah ikke nok stemmer til å komme inn i bystyret igjen, men var allikevel den politikeren som fikk nest flest personstemmer. Foran stortingsvalget neste høst står han på Oslo Aps liste, vel å merke helt nede på en 21. plass. – Hva fikk deg til å bli interessert i lokalpolitikk?
– Vi som er tamiler synes det er viktig å bli engasjert i det samfunnet som tar imot oss, siden vi selv kommer fra et land i krig og elendighet. For meg er hovedmotivasjonen å gi noe igjen til tamilene i Norge, tamilene hjemme i Sri Lanka og andre steder i verden. Siden jeg skal bo her i fremtiden er det viktig for meg å prøve å få innflytelse, og å være en aktiv samfunnsborger. – Du har tidligere foran valg tatt initiativ til «motivasjonsmøter», for tamiler og andre innvandrergrupper, for å folk til å stemme. Synes du dette har vært vellykket?
– Jeg synes det har gått ganske bra. Vi har klart å øke norsk-tamilske kvinners valgdeltagelse såpass at de nå er en av de kvinnelige innvandrergrupper med høyest valgdeltagelse, og vi har lyktes med å få valgt inn unge norsk-tamilske lokalpolitikere i Oslo og Narvik. Hvis det er noe å utsette på så må det være at vi fortsatt ikke har noen med tamilsk bakgrunn som er mer markant på rikspolitisk plan. Vi trenger folk à la Hadia Tajik og Abid Q. Raja, noe som igjen forutsetter at unge norsk-tamiler i langt større grad involverer seg politisk.
– Hvordan vil du karakterisere situasjonen på Sri Lanka akkurat nå?
– Jeg vil ikke bare si forferdelig, men også at den har utviklet seg til å bli mye verre. Etter at Norge ble kastet ut som fredsmegler er det ikke noe lys i tunnelen. Her i Norge er vi alle svært bekymret og forventer at norske myndigheter skal gjøre en innsats. – Vil Norge fortsatt kunne fungere som konfliktløser for begge parter?
– Absolutt. Siden Norge startet med de første fredssamtalene i 2001 har man gjort mye godt. Ut fra sin rolle som økonomisk samarbeidspartner forventer vi at Norge fortsatt skal spille en positiv rolle i konfliktløsningen. – Har et selvstendig, eller autonomt, tamilsk område på Sri Lanka livets rett?
– FN-konvensjonen sier at alle folkegrupper har rett til en eller annen form for løsning som kan gi gruppen selvbestemmelsesrett. Under staten Sri Lanka har vi gang på gang prøvd å leve samme med singaleserne, men slik forholdene har vært i lang tid så fungerer det ikke. Sri Lankas singalesiske majoritet gjennomfører et fysisk og kulturelt folkemord på tamilene, og vi har rettmessige krav når den ene parten ikke tar hensyn til oss.
Om Balasingham
Navn: Balasingham Yogarajah
Leder for Tamilsk Ressurs- og Veiledningssenter (TRVS)
Verv: Medlem i Oslo bystyre for Oslo Arbeiderparti fra 2003 til 2007.
Utdanning: Sykepleierhøgskolen.
Alder: 45 år
Til Norge: 1984
Født og oppvokst: På Sri Lanka (Jaffna)