Simon Strumse: Mannen som vil endre Norge

– Jeg er glad for at det et ikke mye obligatorisk undervisning på HiO (Høgskolen i Oslo). Jeg får tid til å jobbe med andre ting og oppsøke kunnskap andre steder. På den måten lærer jeg mye mens jeg jobber. Gjennom praktisk arbeid, aktivisme og organisasjonsarbeid lærer man utrolig mye fordi man kommer direkte i kontakt med mennesker, sier han.

Det har ofte hendt at han går en dag uten nok mat eller søvn.

– Det blir litt for mye av og til. Men hvis man opplever at man utretter eller bidrar med å endre samfunnet gjennom sin aktivisme, blir man motivert og det gir meg mye energi, sier han.

Folks lojalitet ligger i det landet man bor og jobber i.

Han ble politisk aktiv under Irak-krigen og var med å organisere de store nasjonale demonstrasjonene for å få norske soldater ut fra Irak. Som student i Lillehammer opplevde han at en av hans medstudenter fikk avslag på sin asylsøknad og skulle sendes tilbake. Han ble forbannet over avgjørelsen og tok initiativet til fakkeltog og demonstrasjon for å hindre dette.

– Det gir meg mye å hjelpe andre. Jeg blir personlig tilfredsstilt når jeg vinner en sak som gjør livet bedre for noen. Det er en god følelse å kunne bidra til å endre samfunnet, sier Simon Strumse.

Norge mangler tillit

– Asylsøkere og innvandrere bør bli møtt med samme tillit som nordmenn i alle situasjoner, sier han.

Han mener at det største problemet med norsk asylpolitikk er at den er basert på mistenksomhet og mistillit. Veldig mange asylsøkere opplever å bli møtt med mistenksomhet.

– De føler at de ikke blir trodd uansett om de oppgir riktig navn og de virkelig står i fare hvis de sendes tilbake til hjemlandet sitt. Det gjør at de fleste asylsøkere mener at det ikke nytter å være ærlig uansett. Norge bør møte folk med tillit og gjøre det lønnsomt å være ærlig, sier den unge aktivisten.

Han har fransk statsborgerskap. Selv om han er født og oppvokst i Norge. Hvis han ønsker å bli norsk statsborger, må han gi avkall på sitt franske fordi i Norge er det ikke tillatt med dobbelt statsborgerskap.

– Dette handler om at Norge mener at du ikke kan være lojal med to nasjoner samtidig. Selv om jeg er fransk statsborger, betyr ikke det at jeg har mindre lojalitet til Norge. Folks lojalitet ligger i det landet man bor og jobber i, understreker Strumse. 

– Hva er dine fremtidsplaner? 

– For meg er det ikke et mål å få stortingsplass. Jeg føler at det engasjement jeg har nå også er med å skape forandring i Norge, sier 21-åringen som har tenkt å studere jus.

Han mener at når man jobber i organisasjoner, er det lurt å ha juridisk bakgrunn.

– Da er det lettere å se på forhånd hvordan det forslaget man kommer med blir utformet av politikerne. Det blir også lettere å foreslå akkurat den lovteksten som passer, og vite hvilke konsekvenser det vil få.

– Har du tenkt å bo her resten av livet?

– Jeg har reist mye, og har mange venner over hele verden. Jeg kunne tenkt meg å bo i India eller Colombia, men akkurat nå har jeg alt for mye jeg er engasjert i Norge, så jeg blir nok her en stund til.

Engasjerer ungdommer

– Hvem er helten din?

– Jeg ønsker ikke å kalle noen helt. Alle mennesker har både positive og negative sider.

Han mener det er mange som vil gjøre noe eller engasjere seg, men vet ikke hvordan de skal gjøre det. En del av hans arbeid er å engasjere unge mennesker. Han reiser rundt på skoler og fritidsklubber for å oppfordre ungdommer til å organisere seg og hjelpe dem med å finne det rette nettverket.

– Du er ganske aktiv på facebook og legger ut mange bilder som ser ut som du er dameglad, er du det, og har du tid til det med all den jobbingen?

– Ja, jeg er veldig glad i damer, ha ha, men jeg er singel…

Fakta:

Navn: Simon Souyris Strumse

Alder: 21

Utdanning: siste semester på HiO utviklingsstudier.

Oppvokst Lillehammer

Bakgrunn: Fransk/norsk

Språk: Norsk, fransk og engelsk