Portrett: Sjefen over alle sjefer

Isabell Sterling: portrett
Latest posts by Isabell Sterling: portrett (see all)

På nettsiden til organisasjonen New Page ligger et
bilde av en fyr som smiler bredt. Hadde det ikke vært for ørene, så
hadde smilet gått hele veien rundt. 

Marco
Elsafadi er en mann med mange jern i ilden. Han er leder, medlem i
mannspanelet, foredragsholder, basketballspiller og nybakt far. Så
opptatt at vi må ta intervjuet på telefon. Stemmen hans er hyggelig,
men det er litt vanskelig å høre hva han sier på grunn av barnegråt i
bakgrunnen. Å få en ny avtale er enklere sagt enn gjort, men lar seg
likevel gjøre til slutt. 

Utfordringen for meg er å gi rom og plass til andre der det trengs.

Enestående

Hvis vi kan se bort fra at han var en irriterende lillebror som yngre, så er superlativene fra dem som kjenner ham mange. Marco er en ildsjel, et fantastisk menneske som setter andre fremfor seg selv – min bror og min beste venn. Et fantastisk genuint menneske, og uansett hvor mye jeg prøver så kommer det ikke en eneste negativ uttalelse.

Ingen mennesker er så perfekt som det du fremstår som. Noe dårlige egenskaper må du jo ha? 

– Det kommer an på hvem du snakker med. For noen er jeg en bra person, andre irriterer seg sikkert over meg. Jeg er en person som naturlig tar stor plass, for noen kan det være vanskelig å takle. Jeg krever plass både i form av personlighet og i den jobben jeg gjør og i enkelte sammenhenger er ikke det nødvendigvis bare positivt. Så utfordringen for meg er å være bevisst på det og gi rom og plass til andre der det trengs.  Jeg kan samtidig  – om ikke så ofte – bli sint på andres vegne og reagere sterkt på urettferdig behandling. Arrogante mennesker har jeg også lite sans for.

Uformell sjef

Marco kanskje er best kjent som tidligere landslagsspiller i basketball. Han kan smykke seg med tittelen årets forbilde fra idrettsgallaen i 2005, men han er også den som står bak det unike ungdomsprosjektet New Page Norge. Da organisasjonen ble stiftet  var Marco direktøren for det hele med den noble tittel, høvding.

Du er jo sjefen over alle sjefer, en høvding… Hvordan fikk du den tittelen?

Marco Elsafadi snakker, forteller og forklarer, og jeg har problemer med å henge med. Ikke fordi han er kjedelig, men fordi hans melodiøse røst får meg til å ønske meg til Bergen.

 – Ha, ha. Da jeg stiftet New Page i 2002 ble det bestemt at jeg måtte kalle meg noe men leder høres så, ja, det var ikke helt det jeg ønsket å kalle meg. Tanken med å bruke høvding var at det ikke skulle være så formelt. Vi er i dag 60 ansatte og har valgt å leve etter ”indiansk” visdom. Så det ble til at vi fulgte opp med indianernavn også for de andre ansatte og har nå stammer flere steder i landet med stammeledere, veivisere og stifinnere.

Super-pendler

Apropos sti, du har jo vandret en del i ditt liv. Du er født i Libanon. Hvordan i all verden havnet du i Bergen?

– Jeg er født i en flyktningleir i Tripoli, Libanon. Da jeg var to og en halv måned gammel tok mine foreldre med seg meg og mine tre søsken til Vest- Berlin i Tyskland. Etter å ha bodd der i ti år måtte vi flykte til Norge og havnet først i Blåveisdalen i Kragerø. Deretter dro jeg til Kristiansand for å spille basket og der fullførte jeg siste året på videregående og avtjente militærtjenesten. Deretter dro jeg til Bergen, så Oslo, og havnet til sist i Bergen igjen for å pendle frem og tilbake mellom Bergen og Harstad i to år.

Enten går han på Duracell-batterier, eller så er han klonet og har fordelt seg over det ganske land. En liten fugl kan fortelle at Marco bare er sånn. En type menneske som er engasjert og energisk når det gjelder basketball. En pådriver for laget, en teamspiller, men som også liker seg veldig godt i førersetet. En som får ting gjort. Slik han er på basketbanen er han også i sitt arbeid med ungdom.

Kos og klem – en gutteting

Det er denne energien som driver Marco i arbeidet med unge. For ham handler det om engasjement, være en god rollemodell, vise omsorg og gi ansvar.

– Alle fortjener en ny sjanse. Alle fortjener og har rett på å bli hørt og sett. Mennesker har basale behov som mat, trygghet, berøring og sikkerhet, for å nevne noe. Ikke alle får det. En del av min jobb går ut på å vise omsorg, være der, lytte prøve å veilede, og vise at man kan finne tilbake når man har gått seg bort.

– Det er viktig for ungdommen å vite at noen er tilgjengelig for akkurat dem. Det er også viktig å gi dem positive tilbakemeldinger. Få dem til å føle seg verdsatt. Fysisk kontakt for oss er et nøkkelord. Det er såpass viktig at vi har i New Page innført at dagene starter med en klem og avsluttes med en klem. Det å tørre å vise følelser. Kos og klem og fysisk kontakt kan være med på å bryte ned barrierer. Spesielt gutter trenger å se at man ikke nødvendigvis trenger å være tøff hele tiden. Der har de noe å lære av jentene. Jeg pleier å vise til min forenklede versjon av behovspyramiden når jeg holder foredrag som er delt opp i fire kategorier:

1. Mat og drikke

2. Trygghet og sikkerhet

3. Sosialt samvær

4. Selvrealisering

– De to første er de viktigste. Fysisk anerkjennelse, kyss og klem, omtanke, og respekt må du få for å føle trygghet og bygge relasjoner. Mange av de ungdommene vi jobber med har aldri opplevd trinn to.

Jeg begynner å skjønne hva hans bekjente snakker om når det kommer til glød og engasjement ikke bare for jobb og venner, men også for familie. Han har fått en datter, og han er stolt. Det siste trenger han ikke engang å si. Jeg kan formelig høre det stolte fadersmilet bre seg utover når han snakker om henne og samboeren.

Etter å ha pratet med Marco Elsafadi en times tid sitter jeg igjen med en følelse av at han faktisk er et like flott menneske som han beskrives som.


Fakta 1

Marco Elsafadi (33)

Leder og grunnlegger for den ideelle ungdomsorganisasjonen New Page Norge, som jobber for, og med, utsatt ungdom. Holder foredrag for ungdom, foreldre og kommunalt ansatte rundt om i landet Underviser i sosiologi ved Norges Kreative Fagskole. Har mottatt en rekke priser for sitt arbeid

– tildelt åpenhetsprisen 2007 på verdensdagen for psykisk helse

– mottok i 2007 pris fra norske kvinners sanitetsforening

– 2006- Annette Thommesens Minnefonds hederspris

– kåret til årets forbilde i 2005 (idrettsgallaen)

 

Utdanning: videregående og livets universitet

 

Yrke: Høvding

 

Kom til Norge: 1987 

 

Høyde: 196 cm på en god dag

 

Forbilde: Familien, min samboer, Barack H. Obama, Jonas Gahr Støre.

 

Beste egenskap: Mitt engasjement

 

Dårligste egenskap: Mitt engasjement

 

Språk: Arabisk, tysk, norsk, engelsk

 

Mannspanelet: Jeg var der

Fakta 2:

New Page

New Page Norge er en ideell stiftelse som gir individuell oppfølging av ungdom. Medarbeidere (stifinnere) utfører relasjonsarbeid med utsatt ungdom. New Page gir oppfølging hovedsakelig etter avtale med barnevernet. Stifinnerne er rollemodeller, veiledere og brobyggere for ungdom på ungdommens arenaer som fritid, skole og hjem. Gjennom felles mål, veiledning, aktiviteter som gir mestring, motivasjon og grenseløs omsorg fremmer oppfølgingen vekstprosesser hos den enkelte ungdom. Målet med den individuelle oppfølgingen er å skape varige endringer hos ungdommene.

New Page er organisert i flere stammer (avdelinger) og har tre lokale stammer og har i dag 60 ansatte.

Ordforklaringer:

høvding – overhode (sjef) for en stamme eller et folk

smykke seg med – vise til med stolthet, flotte seg med

pendle – reise fram og tilbake, særlig når noen har lang vei mellom hjem og jobb

røst – stemme