- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
USA:
Iranske bahai-flyktninger frykter for sine landsmenn
33-årige Zeinab Salmanzadeh er ferdigutdannet med svært gode karakterer fra Miami College. Flere ganger har hun søkt om studieplass på universitetet i sin gamle hjemby i det sørvestlige Iran, men gang på gang får hun avslag. Grunnen er enkel: hun tilhører bahai´ene, en religiøs minoritetsgruppe som blir hverken anerkjent eller akseptert av prestestyret i Teheran.
Bahai-troen ble stiftet på 1800-tallet i det gamle Persia og kom tidlig på kant med islam. I dagens Iran er antallet bahaitroende rundt 300.000 og behandles som annenklasses borgere uten mulighet til høyere utdanning eller pensjoner. USA, Canada og EU har ved flere anledninger fordømt iranske myndigheter for den sterke diskrimineringen av bahai´ene.
– I Iran i dag er det helt umulig å leve som bahai. Regjeringen må slutte å fengsle og forfølge folk for sin tro, sier 70 år gamle Jean Samimy, som selv også flyktet fra Iran, til nettstedet thestate.com.
Australia:
Finanskrisen fører til visumkutt
Antall jobbvisa til Australia skal kuttes med opptil 14 prosent etter et lovforslag vedtatt fra regjeringens side, skriver The Daily Telegraph. Først og fremst er det håndverksyrker og byggebransjen visumkuttet vil gå utover. Innvandrere som jobber innenfor IT-sektoren, helse og ingeniørfag vil kunne komme som før.
Visumkuttet har ført til blandede reaksjoner. Fagforeninger innenfor primærnæringene er positive, og mener regjeringen gjør en god jobb i å beskytte lokale arbeidsplasser. IT-bedrifter, helsevesenet og andre aktører i servicenæringen ser med sterk bekymring på utviklingen. En av konsekvensene kan bli at kvalifisert personale fra for eksempel Sør-Afrika eller India ikke vil fornye sitt visum og skaffe seg jobb andre steder.
Immigrasjonsminister Chris Evans forsvarer regjeringens politikk og mener tiltaket er nøye gjennomtenkt.
– Vi i Australia trenger innvandring som kan hjelpe sektorer som har mangel på og ikke som er i direkte konkurranse med lokal arbeidskraft, sier han til The Daily Telegraph.
Spania:
Stadig flere innvandrersoldater
Opptil 5000 medlemmer i alle grener av Spanias væpnede styrker har en annen nasjonalitet, skriver den ecuadorianske avisen Hoy.
Et klart flertall er latinamerikanere, som ser på deltagelse i hæren som en god måte å tjene sitt nye land på. Gjennomsnittslønnen på 2700 euro i måneden er gode penger å sende hjem til familien.
Oswaldo Aguilar er en av 1427 ecuadorianere som tjenestegjør i hæren. Soldatlivet er likevel ikke problemfritt. Han innrømmer overfor avisen at “latinere” har blitt utsatt for rasisme fra noen spanske medsoldater, og nylig ble også en landsmann drept i Afghanistan drept på oppdrag. En annen ecuadorianer, Javier Peñafiel, er infanterist og snart på vei til en firemåneders “jobb” i Kosovo. Han har flere års utdanning fra militærskole i hjemlandet og kunne på kort tid få lov til å tjenestegjøre som “spanjol”.
– Jeg tror mange (latinamerikanere) har kommet hit fordi det vil gjøre det lettere å få statsborgerskapet og andre fordeler, sier han til Hoy.
Kongo:
Kinesere storinvesterer
Kinas ambassade i Kongo har offentliggjort at landets regjering skal sende ni milliarder dollar i strukturell hjelp, skriver Bloomberg News.
Pengene skal brukes til å bygge veier, jernbaner, skoler og sykehus. I bytte skal kongoleserne produsere og eksportere metall vedrt 50 milliarder dollar verdt til kinesisk forbruk.
Timothy Armitage, økonom i det London-baserte analysefirmaet Global Insight sier til Bloomberg News at kinesernes investeringsvilje er oppsiktsvekkende.
– For et land som Kongo, som sliter med en svært dårlig innenrikspolitisk situasjon, har det ikke vært lett å få tak i utenlandsk kapital. Handelsavtalen vil være av enorm betydning.