- Utrop for fem år siden: Håp i helvete - 06.08.2014
- Kriserammede land lokker turister - 20.03.2009
- Mellom to kjønn - 16.02.2009
– Dere finner på historier hele tiden. Det er ikke rart man får inntrykk av at Zimbabwe er et utrygt land. Jeg har lest artikler og sett bilder som har vært tatt fra hendelser som ligger flere år tilbake i tid. De har ingen rot i virkeligheten og er ikke annet enn en internasjonal hetskampanje mot landet vårt, sier hun.
Siden 1980 har Zimbabwe blitt styrt med jernhånd av president Robert Mugabe. I september i fjor åpnet presidenten for samarbeid med opposisjonsleder Morgan Tsvangirai, som nå er statsminister. Men fortsatt sliter landet med enorm inflasjon.
Miss Zimbabwe
Men på den gedigne reiselivsmessen i Berlin er det ikke politikk, krig og kriser som står på programmet. Her skaper 187 land fra hele verden illusjoner for å lokke turistene til å legge ferien til nettopp sitt land.
Og de problemene som finnes blir elegant skjøvet under teppet og erstattet av danseshow, fargerike bilder, innbydende brosjyrer og smilende verter.
– Jeg reiser hele verden rundt for å representere landet mitt, sier Miss Zimbabwe, Vanessa Sibanda, og poserer velvillig for fotografen.
Gladys Dongo fra Tourism Board i Harare vil ikke være med på at det er Mugabe og regjeringen som stikker av med fortjenesten på turistene.
– Alle i Zimbabwe tjener på turismen, sier hun bastant.
Turistene reiser østover
Turistnæringen i Sri Lanka fikk seg en kraftig knekk etter tsunamiens ødeleggelser i 2004, men begynner nå å stable seg på beina igjen, til tross for borgerkrig.
– Etter at regjeringshæren sikret mesteparten av den østlige delen av øya har utenlandske investorer allerede begynt å se på muligheter for turistnæringen der, i tillegg til vestkysten, som har vært et trygt turistområde lenge, sier Surat Perera på standen til det krigsherjede landet.
Krigen på Sri Lanka begynte på 1970-tallet da tamiler tok til våpen for å få en stopp på de singalesiske myndighetenes diskriminering. De siste 30 årene har urolighetene kostet rundt 70 000 menneskeliv. Etter nyttår har konflikten eskalert dramatisk og flere sivile på begge sider har blitt drept i kampene.
Stoler på myndighetene
Til tross for over 30 år med krig og uro er Perera optimistisk.
– Det er ingen som er interessert i denne krigen og ingen av sidene profitterer. Vi håper at kamphandlingene skal være over innen utgangen av de neste to til tre månedene. Jeg har stor tro på at regjeringen klarer det.
Han oppfordrer turister som skal reise til øystaten om å informere seg om krigens utvikling på regjeringens nettside www.defence.lk.
– Så du mener man kan stole på informasjonen deres?
– Ja, absolutt. Det er mye mer propaganda i mediene enn det er fra regjeringens side, mener Perera og legger til at det ikke er sant at dette er en krig på tvers av nasjonalitet.
– Jeg har mange tamilske venner og de mener det samme. Dette er en kamp mot terrorister.
5-stjerners i Sudan
– Ahlan wa Sahlan!
Ahmed Abdelwahab forklarer at det er slik de ønsker gjester velkommen i Sudan. Han er vennligsinnet og avslappet i møtet med journalister med kritiske spørsmål, i motsetning til mange av sine kolleger på reisemessen.
Men situasjonen i hjemlandet hans er alt annet enn rolig. Darfur-konflikten i den vestlige delen av Sudan er blitt beskrevet som både «folkemord» og «etnisk rensing».
Den sudanske standen på reiselivsmessen er da også heller beskjeden i forhold til andre land som Kenya, Zimbabwe, Tanzania og Rwanda.
– I hovedstaden Khartoum har vi 5-stjerners hotell og det er helt trygt å reise nordover langs Nilen. Her kan vi by på pyramider som er eldre enn de i Egypt. Det hele startet nemlig hos oss, smiler Ahmed Abdelwahab.
Pakistan sto i messeprogrammet, men hadde meldt avbud i siste liten. Land som Somalia og Irak var ikke til stede.