Stadig flere unge jenter deltar på Ung Muslims turer

Til Stockholm med Ung Muslim

Vi kommer fram til Stockholm tidlig fredag morgen, og bussen stopper ved en moské med samme navn som den i Oslo – Rabita. Det ligger sovende ungdommer fra hele Sverige over alt, og ungdommene fra Oslo får hvile et par timer. Vi har ankommet den muslimske konferansen “Muhammad, vår stolthet og forbilde”. Der skal ungdommene få undervisning om islam i tre dager, samtidig som de får anledning til å se seg om i byen. 

Ung Muslim er en ungdomsorganisasjon med mål om å bygge bro mellom muslimske og norske identiteter. De har en rekke aktiviteter fra lek og underholdning til dialogmøter og workshop. Men det aller mest populære og spesielle er turene organisasjonen står for.

Fra Oslo og andre byer

Selv om barna har gått på norsk skole, har flere av dem ikke fått lov til å bli med på klasseturer med overnatting.

Huda Sohail, turleder i Ung Muslim

De fleste ungdommene er fra Oslo, men noen er tilreisende fra andre byer. I år er det dobbelt så mange påmeldte ungdommer som ifjor, og et økende antall er jenter. 

Med på Stockholmsturen er også Djamel Selaihi, lederen for Rabitas ungdomsgruppe, og åtte reiseledere. På bussturen til Stockholm ble det uenigeht og diskusjoner om hvem som skulle sitte hvor, forteller lederen. Etter en heftig ordveksling endte det med at Selaihi måtte fordele plassene.

– For mange er det å kunne si fra til voksne om misnøye et resultat av arbeidet vårt med personlig utvikling i form av styrket selvtillit og selvbestemmelse. Mange kommer fra kulturer hvor man ikke protesterer på voksnes avgjørelser, og selv om de er oppvokst her i Norge, er det å protestere på noe som voksne har bestemt uhørt, sier Djamel. – Av og til lurer jeg på om vi har gjort en for god jobb på dette området, ler han.

Et spørsmål om tillit

Senere på dagen under Jhumma-bønnen (fredagsbønnen) blir det så fullt i moskeen at folk står langs veggene; godt over 1000 muslimer er samlet til bønn. På vei til forelesningssalen blir det tid til en prat med et par av de åtte reiselederne, Huda og Uhm Sohail. De har vært engasjert i ungdomsarbeidet i tre år.

For mange av ungdommenes foreldre forbindes en moské med Khutba (religiøs preken), religiøse seremonier, koranresitering og det å lære arabisk, forteller de. At ungdommene skal gjøre så mye annet i moskeen eller i regi av den, virker både uvant og fremmed. Mange er også skeptiske til det norske samfunnet, og de er bekymret for at ungdommene skal bli slik de opplever norske ungdommer.

– Selv om barna har gått på norsk skole, har flere av dem ikke fått lov til å bli med på klasseturer med overnatting, og mange av jentene har ikke fått lov til å delta i sportslige eller andre aktiviteter utenom skolen, forklarer Huda.

Hun forteller at dette har vært innforstått i en del familier, og konsekvensen er at ungdommene selv aldri har spurt om lov til å få være med på klasseturer.

– Vi kjenner familiene til noen av ungdommene fra flere år tilbake, og vi har brukt god tid på å snakke med dem om overnattingsturer og andre aktiviteter før de har gitt sitt samtykke. De stoler på oss når vi sier at vi tar ansvaret for ungdommene. I forkant av hver tur blir vi kontaktet av foreldre til nye medlemmer som vurderer å la sønnen eller datteren få bli med, sier Uhm Sohail.

Huda og Uhm Sohail er enige i at de blir bedre kjent med ungdommene i løpet av slike turer, og at mange viser at de har stort behov for voksenkontakt.

– Noen av ungdommene har foreldre som kan lite norsk, og har liten innsikt i hvordan det er for deres barn å vokse opp her. Da er det godt å snakke med noen voksne som forstår både hvordan det er å være foreldre til muslimske ungdommer, og hvordan det er å være muslimsk ungdom i Norge, sier Huda.

Lærerik konferanse

Det er et tett program med forelesninger med kjente internasjonale navn, workshops og diskusjoner. En av de mest kjente foreleserne er Sheikh Khaled Yassin, en amerikansk konvertitt som fremfører sitt budskap på et språk som avslører at han ikke oppvokst på solsiden. Han nøler ikke med å kritisere Vesten og dets verdier, men også muslimer. Muslimers manglende engasjement og evne til å påvirke samfunnet de lever i er problem, mener han. Samtidig bruker han i kjent stil humor for å understreke sine poenger.

Hans optimistiske avslutning av foredraget får stor applaus fra en fullsatt sal:

– Når vi nå har en svart president i det hvite hus, som har en muslimsk far og farfar, med mellomnavnet Hussein, og som antageligvis har tilbrakt sine første år på muslimsk skole i Kenya, da er alt mulig!

I pausene innimellom forelesningene er det livlige debatter. – Vi lærer så mye om profeten, sier én. – Jeg har fått inspirasjon og et sterkt ønske om å følge hans levevei, sier en annen. Flere av deltagerne sier de føler styrket stolthet over å være muslimer og er blitt mer bevisste på praktiseringen av sin tro.

Foreldrerollen

Et gjennomgangstema hos foredragsholderne er foreldrenes ansvar for oppdragelsen av muslimske barn, og de kommer med konkrete råd og eksempler.

– Det er viktig at våre foreldre lærer oss å bli glade i islam, og at de under oppdragelsen lærer oss om de ”fine” tingene i islam, og ikke terper på det som er haram (forbudt), det får komme gradvis.

Selv kontaktet hun Rabita for å lære seg å skrive og lese arabisk, og var ikke å opptatt av å lære om islam i utgangspunktet. – Men jeg trivdes så godt i ungdomsmiljøet her, at jeg ble inspirert til å lære mer om islam, og en slik tur betyr mye for meg.

Turen hjem

Forelesningene avsluttes med en Palestina-kveld, hvor det avholdes en auksjon og innsamling. På turen hjem er ungdommene slitne, og det blir litt mindre ”jalla, jalla”, klapping og trommer. Vel hjemme i Oslo er forberedelsene allerede i gang til neste tur. Nå er det en tre dagers utflukt til Lunde i Pinsen som står på programmet.