Notiser

Solheim: Sri Lanka må gi selvstyre til tamiler

– For å få fred må vi finne politiske løsninger. Sri Lankas regjering må gi tamilene selvstyre og bygge en inkluderende stat. Alle må føle seg sikre på at de har like rettigheter, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Omlag 250 000 mennesker er på flukt. De trenger nødhjelp og medisinsk behandling. – Myndighetene må slippe internasjonale organisasjoner til i leirene. Røde Kors og FN må få overvåke situasjonen. Media må få komme inn, sier Solheim. Selv om nesten 8 000 mennesker er drept og rundt 20 000 er skadet, har ikke den norske regjeringen fordømt Sri Lanka. Heller ikke da regjeringen sa opp våpenhvilen i 2008 kom Solheim med noe fordømmelse. Fredsavtalen var meglet fram av Norge.

 

Flere innvandrere blant de fattigste

Andelen fattige i Norge har nesten doblet seg de siste ti årene. Økt innvandring og kutt i barnetrygden er årsaken. – Innvandrere har problemer med å få jobb fordi de ofte har lite utdannelse og kan lite norsk. Det gir lav inntekt. I tillegg har de ofte flere barn enn andre, sier Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Aftenposten.

Cappelen er forskningsdirektør i SSB. Han har ledet arbeidet med en ny rapport om fordelingen av inntekt i Norge. – Andelen med vedvarende lavinntekt har vært svært stabil over tid, men den store innvandringen har gitt nye grupper med lav inntekt, sier Cappelen. 12 prosent av de med vedvarende lav inntekt var ikke-vestlige innvandrere eller barn av disse i årene 1996-1998. I årene 2005-2007 var andelen 23 prosent. Ti prosent av Norges befolkning er fattige, like mange som i 1990.

Bruker vikarbyrå til registrering av asylsøkere

Vikarer fra Adecco gjør oppgaver for politiet i Politiets utlendingsenhet (PU). – Jeg stiller meg spørsmålet om hvor viktig er denne jobben er for PU når de velger vikarer fra et vikarbyrå, sier hovedtillitsvalgt Odd Asbjørn Johansen. Bladet Politiforum avslører at Politiets utlendingsenhet (PU) har brukt vikarbyrået Adecco til å gjøre politifaglige oppgaver. Ifølge Johansen har vikarene fra Adecco ikke fått opplæring i sikkerhet, straffeloven eller bruk av tolk.

Vikarene tar fingeravtrykk, fotograferer og registrerer asylsøkere, men får ikke lov til å intervjue dem. – Politiet mister fullstendig kontrollen med hvem som blir avhørt og hvem som blir registrert. Dessuten er det mange som mener kvaliteten på arbeidet kan bli for dårlig, sier Johansen. Sjef for Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wirum, mener at bruken av Adecco ikke har ført til dårligere kvalitet på arbeidet PU gjør.

 

 

Norsk-afrikaner vant prisen for Mr. Sympatisk

Muralitharan (30) fra Sri Lanka, Ronald (20) fra Polen, Edwin (21) fra Colombia og Liban (23) fra Djibouti (bildet) er blant kandidatene til Mr. Gay Norway 2009.

Hvert år kåres en person som er Gay Norway 2009. Liban (23) er muslim fra Djibouti og kom som asylsøker for fem år siden. Han måtte da late som han hadde jentekjæreste for ikke å bli banket opp på asylmottaket. Nå stiller han opp i Mr. Gay Norway. – Jeg var litt nervøs da jeg gikk ut på scenen og alle fotografene tok bilder av meg. Jeg er jo muslim og fra å leve i skjul har jeg gått til å leve veldig åpent, forklarer Liban.

Det var Walter (49) som ble Mr. Gay Norway. Liban vant prisen for Mr. Sympatisk. Både Mr. Gay Europe og Mr. Gay World skal holdes i Oslo.

 

Økning i antall asylsøkere

Antall asylsøkere har økt med 50 prosent i forhold til i fjor, til tross for regjeringens innstramming. De fire første månedene i år registrerte UDI 5027 asylsøkere til Norge. Etter en topp i august har antall søkere gått ned de siste månedene. Men i et lengre perspektiv kommer det langt flere asylsøkere enn før. Så langt i år har Norge tatt imot 50 prosent flere søkere enn i samme periode i fjor, skriver BT.

 

Få deltar på seremoni for statsborgere

Bare 20 prosent av de som ble invitert møtte opp til statsborgerseremonier i 2007 og 2008. Det viser en rapport som forskere fra Fafo og Institutt for samfunnsforskning har laget. Rapporten ser på hvem som kommer og foreslår tiltak for at flere skal delta på seremoniene. De som har svart sier at de ikke deltok fordi de ikke har fått invitasjon, fordi tidspunktet ikke passet, fordi de hadde for mye å gjøre, eller fordi de ganske enkelt ikke så poenget. Det er veldig få som sier at de har ideologiske eller politiske grunner for ikke å være med.

I dag får nye statsborgere én sjanse til å delta på statsborgerseremoni. Mange sa at de gjerne ville delta, men at tidspunktet ikke passet. Forskerne mener at folk bør få flere sjanser til å delta. Da kan deltakelsen øke. Et bedre system for å følge opp invitasjoner som kommer i retur vil også kunne øke deltakelsen.

Få innvandrere på Idrettshøgskolen

Kun 0,9 prosent av studentene ved Norges idrettshøgskole (NIH) har ikke-vestlig minoritetsbakgrunn, viser tall fra Kunnskapsdepartementet. Rektor Sigmund Loland innrømmer at skolen har et problem med å bli kjent blant innvandrere. – Dette er viktig for oss, men vi er ennå ikke gode nok. Det er altfor få med ikke-vestlig bakgrunn ved NIH, sier han til studentavisen Universitas.

Nirmala Eidsgård er prosjektleder i Mangfold i Fokus i Akademia (MiFA). Hun er ikke imponert over skolen. – Det er viktig at NIH utdanner innvandrere som kan være rollemodeller. Med tiden kan NIH bruke disse rollemodellene til å få flere innvandrere interessert i idrett. Dette er også viktig for å forebygge helseproblemer som sukkersyke, fedme og hjertesykdommer, sier Eidsgård. Hun ber NIH om å samarbeide med andre skoler som jobber med reklame spesielt rettet mot innvandrere.