- Nye etniske opptøyer i Sør-Afrika - 28.09.2009
- Nye etniske opptøyer i Sør-Afrika - 28.09.2009
- Verdt å få med seg - 28.09.2009
For Shabana fungerte skrivingen som en måte å arbeide seg igjennom opplevelsene hennes på.
– Jeg gjennomgikk flere faser mens jeg skrev boken. Først avstand, så smerte, så gråt og deretter glede over å se at det faktisk gikk bra til slutt, sier Shabana.
Med boken vil hun snakke direkte til voldsofre og gi dem håp og mot.
Jeg ble ikke født som en samfunnsaktivist, feminist eller opprører.
Shabana Rehman
Forslag til sitater:
1) Selv om det ikke var flaks at jeg klarte å overleve, er det heller ikke uflaks at jeg har opplevd vold, Blind vold eksisterer ikke…Det som eksisterer , er en bevisstløs trang til å påføre andre smerte, ofte for å bli kvitt sin egen. Bevisste mennesker med selvinnsikt slår ikke. (20)
2) Jeg leste et sted at det er circa hundre tusen menn som banker opp damene sine i Norge. Det er flere grunner til det, en del av damene er rett og slett for stygge. De fortjener juling. Så har vi de som er altfor pene slik at andre amnnfolk kikker på dem. De fortjener juling. Vi har de som nekter å heie på Manchester United. De får julig. Og så har vi de som ikke vil pule etter å ha fått juling. De skal ha juling. (15)
3) Jeg skjønte ikke for alvor at jeg var blitt mishandlet før jeg leste det i politirapporten. Jeg var oppført som “fornærmede”, han som “tiltalte”: Mine sår og merker sto beskrevet med medisinske termer. Det var som å lese om et annet menneske. Mennesket i disse rapportene kunne da ikke være meg? (33)
4) Hjelper det noen at du står frem? Kanskje ikke. Kanskje jeg gjør det mest for meg selv. Vold må defineres som veld, det må innrømmes og noen må stilles til ansvar, hvis ikke blir volden ikke gjenkjent, avslørt og stoppet. Og man blir heller ikke helbredet. (47)
– Hvem som helst kan risikere å bli et offer, sier Shabana.
– Dessuten mener jeg at det kun er offeret selv som kan dra seg ut av denne offerrollen, fortsetter hun.
Åpenhet kan bidra til at voldsofre selv lettere kan innse hva slags hjelp de trenger, mener hun.
– «Blåveis» er fortellingen om hvordan jeg ble den personen jeg er i dag. Jeg ble ikke født som en samfunnsaktivist, feminist eller opprører. Jeg er, som alle andre, formet av opplevelsene jeg har hatt gjennom livet, sier Shabana.
Shabana er rørt og takknemlig for tilbakemeldingene hun har fått på boken hittil. Nå arbeider hun med en større roman som skal fortelle en mer omfattende historie om opplevelsene hennes.
Utdrag fra boken i Shabanas karakterisk stil:
” Jeg leste et sted at det er circa hundre tusen menn som banker opp
damene sine i Norge. Det er flere grunner til det, en del av damene er
rett og slett for stygge. De fortjener juling. Så har vi de som er
altfor pene slik at andre mannfolk kikker på dem. De fortjener juling.
Vi har de som nekter å heie på Manchester United. De får julig. Og så
har vi de som ikke vil pule etter å ha fått juling. De skal ha juling.
“(15)