- Homofile vil ikke date muslimer - 06.10.2009
- Polakker lærer norsk i kirka - 11.09.2009
- Glimrende, men ukjent festival - 09.09.2009
Afrikan History Week er navnet på en kulturfestival som ble arrangert i Oslo for femte gang i år. Festivalen har hentet inn kjente og dyktige artister, men likevel var oppmøtet labert på flere av arrangementene. Pressen har også i stor grad vært fraværende.
Ingen informasjon
–
Jeg hadde aldri hørt om Afrikan History Week før, sier Milda Jonusaite, en av gjestene på aktiviteten «Prins og Prinsesse».
Milda er på Afrikan History Week sammen med en venninne og datteren hennes. De fikk vite om festivalen av en felles venninne tilknyttet organisasjonen Afrikan Youth In Norway (AYIN).
Denne festivalen er jo helt fantastisk, hvorfor er det ikke flere som vet om den?
Milda Junosaite (23)
– Denne festivalen er jo helt fantastisk, hvorfor er det ikke flere som vet om den, spør Milda.
Hun og venninnen skulle ønske at informasjonen også hadde gått utenfor det afrikanske miljøet.
– Vi ser at det er veldig mange med tilknytning til det afrikanske miljøet her, men hvor er alle de andre? Det er jo vi som virkelig har noe å lære her, sier Milda.
Byttet tidspunkt
– Afrikan History Week har virkelig begynt å få et navn i Oslo, sier produsent og en av grunnleggerne av festivalen Amani Olubanjo Buntu, eller Brother Buntu som han kalles av mange.
Han tror en av at en av årsakene til at oppmøtet var litt dårligere denne gangen er at tidspunktet for festivalen var annerledes i år. Tidligere år har Afrikan History Week foregått på våren.
– Jeg tror at folk kanskje er litt mette av festivaler etter sommeren, sier Buntu.
Nå skal sekretariatet diskutere tidspunkt for festivalen neste år.
Avlysning
Buntu skulle ønske at promoteringen hadde vært bedre i år.
– Endel tilfeldigheter gjorde at vi ikke fikk arbeidet så aktivt ut mot pressen som vi har gjort tidligere år, forklarer han.
Festivalen har imidlertid inntatt en rekke sosiale medier og har vært både på facebook og twitter i år.
– I tillegg fikk vi en kjedelig avlysning rett før festivalen startet, sier han.
Papa Wemba, en av Afrikas mest kjente utøvere innen World Music, ble holdt tilbake av kongolesiske (Kongo-Kinshasa) myndigheter fordi han skulle motta en pris i Kongo.
– Det var litt bittert og la en demper på stemningen, sier Buntu.
Bedre neste år
I år har Afrikan History Week fått sitt eget kontor som er operativt hele året. Tidligere har organisasjonen fungert fra private hjem, kaféer og gatehjørner.
– Dette er et utrolig stort steg for oss, sier Buntu.
Han håper at både organiseringen og promoteringen av festivalen vil gå glattere til neste år.
En viktig festival
Buntu mener at festivalen er svært viktig.
– Afrikansk kultur er undereksponert i Norge. Derfor trenger vi en slik festival, sier han.
Viktig festival
Afrikan History Week er spesiell fordi den tar for seg mange forskjellige aspekter av afrikansk kultur. Både musikk, poesi, film og historie. Buntu forteller at Afrikan History Week ønsker å bidra til økt bevissthet og læring på ukonvensjonelle måter.
– Det tar imidlertid tid å etablere en festival som dette, sier Buntu. Han er veldig takknemlig for støtten fra blant annet Norsk Kulturråd og håper sponsorene vil fortsette å støtte festivalen til den blir istand til å stå på egne ben.