- Står skrevet i stjernene - 04.11.2014
- Hårfarge til besvær - 17.01.2013
- Feit, fin og (snart) førti - 14.12.2009
I mange land er homofili fortsatt kriminalisert. Land som Saudi-Arabia og Iran for eksempel, praktiserer til og med dødsstraff for homofil kjærlighet.
– I alle stater vil det finnes ulike syn i befolkningen på hva som er etisk korrekt atferd. I et demokratisk samfunn vil det derfor være problematisk å pålegge alle dets innbyggere en bestemt form for moral, når det ikke kan anses som direkte skadelig for andre, sier Lene Løvdal, juridisk rådgiver i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).
Ulovlig kjærlighet
Mange mener fremdeles at homofile begår utukt ved å utøve sin homoseksualitet.
Noen typer seksuelle handlinger anses som straffbare selv om de utføres av samtykkende voksne.
– Det blir feil å bruke ordet “utukt” på denne måten i Norge i dag. Det er ikke et nøytralt begrep som beskriver handlingen, men et ladet ord som i dag stort sett bare brukes om incest og andre seksuelle overgrep mot barn. Homofili handler om å bli forelsket i og tiltrukket av mennesker av samme kjønn, og har ingenting med overgrep mot barn å gjøre. Hvorfor skal kjønnet alene avgjøre om en forelskelse er moralsk forkastelig, spør Lene Løvdal i LLH.
I de fleste demokratiske land ser man på moral som en privatsak. Derfor straffer man ikke homofili. Men der en konservativ forståelse av religion er dominerende, vil for eksempel ofte voldtekt av kona være akseptert. Mannen har rett til sex i ekteskapet. I de samme landene er gjerne frivillig sex mellom menn straffbart, forteller Lene Løvdal.
Ingen skade
– Det finnes to grunner til at ulike typer seksuell atferd anses for straffverdige. Noen former for seksuelle handlinger er skadelige for andre, for eksempel incest eller voldtekt. Noen typer seksuelle handlinger anses som straffbare selv om de utføres av samtykkende voksne, uten skade for andre.
Dette er da vanligvis religiøst begrunnet, og man anser det som en statlig oppgave å sørge for at en bestemt form for religiøs moral etterleves.
I Norge i dag er det kun seksuelle handlinger som skader eller krenker andre som er straffbare, men også her har man hatt straffebud som var bygget på en bestemt tolkning av kristendommen.
– Paragraf 213 forbød blant annet seksuell omgang mellom menn, sier Lene Løvdal.
Paragrafen ble opphevet ved lov 21. april 1972, men rettsvesenet sluttet å bruke den lenge før den tid. Grunnen til at paragrafen kun var rettet mot menn var at man ikke anerkjente at lesbiske kvinner fantes.
I enkelte land er alle former for sex utenfor ekteskapet forbudt. Forbudet vil her også ramme sex mellom personer av samme kjønn siden disse ikke vil ha mulighet for å gifte seg med hverandre.