- – Hvilken julesang liker du best? - 24.12.2018
- – Hvilket statsborgerskap ville du hatt i tillegg? - 17.12.2018
- – Skal du feire julebord i år? - 06.12.2018
De norske ambassadene i Moskva og Shanghai gir til sammenligning kun 2,2 og 4,6 prosent avslag på visumsøknadene.
Imran Owais Kazmi og familien kommer fra Pakistan, men er bosatt I Dubai. Både han og kona hans har godt betalte jobber. Likevel mente UDI at det var fare for at begge skulle hoppe av i Norge og nekte å dra tilbake.
Familien Kazmi har mange ganger vært på besøk i Europa og ville gjerne på ferie til Norge. De har aldri opplevd så dårlig behandling som da de søkte turistvisum til Norge.
De tror vi er fattige som bare vil til Norge for utnytte den norske velferden.
– Dette oppleves som arrogant og stigmatiserende. Vi har vært i land som Spania, Storbritannia og Sveits uten problemer. De tror vi er fattige som bare vil til Norge for utnytte den norske velferden – og det kun fordi vi er pakistanske. Dette mener jeg er respektløst, sier Kazmi på telefon fra Dubai.
Han reagerer også på ordvalget i avslagsbrevet. Brevet fra den norske ambassaden i Abu Dhabi, datert den 16. september i år, begrunner avslaget blant annet med at familien kommer fra et land hvor det erfaringsvis er vanlig at folk ikke reiser tilbake.
– Ambassaden setter alle pakistanere i bås som avhoppere, sier han.
Bakgrunn har mye å si
Ifølge Atilla Iftikhar, samfunnsforsker og analytiker bosatt i Pakistan, er ikke Kazmis historie unik. Han leder den uavhengige organisasjonen Pakistan Norway Friendship Assosiation (PANA), som holder til i Islamabad. Han får ofte henvendelser fra pakistanere som blir nektet visum til Norge. Til tross for at mange har god økonomi og kun har tenkt seg hit som turister.
– Mange av de som klager, føler at de blir forskjellsbehandlet på grunn av sin opprinnelse. Det er sant at det finnes noen som utnytter turistvisumet for å bli i landet, men mange har et genuint ønske om å bli kjent med landet, enten som turister eller studenter, sier han.
Må være tydeligere
For personer mellom 18 og 35 år som ikke har fast jobb, er det nesten umulig å få visum til Norge.
– UDI bør ikke gi falske forhåpninger til de som søker visum til landet. Norge er jo et av de strengeste landene i Schengen-området, noe som bør tydeliggjøres, sier Iftikhar.
Forskjeller mellom land
Ifølge Hanna Maria Krange, leder i Område for visum, arbeidstillatelser og studiesaker i UDI, har utvandringspotensialet til det landet søkeren er fra mye å si.
Selv om søkeren har god økonomi, er det ingen garanti for at personen vil returnere etter endt opphold.
– Vi har erfart at en del av den dokumentasjonen vi får fra Pakistan, viser seg være falsk, sier Krange.
For Imran Kazmi derimot er forholdet til Norge ødelagt. Han og familien søkte heller visum til Tyrkia.
– Etter tre dager fikk vi et positivt svar. Vi hadde det veldig fint der, selv om Norge var førstevalget. Norge går glipp av mange turister på grunn av den strenge innvandringspolitikken deres, sier han.