Innvandrere opplever mer trakassering på jobb

Innvandrere stresser mer på jobben

En ny notat fra IMF mener nyankomne flyktninger ikke kommer til å ta jobbene fra majoritetsbefolkningen. Norske forskere sier på sin side at det vil bli kompetanse om lavkompetansejobbene.
Foto: Flickr
En av ti innvandrere opplever trakassering eller mobbing på arbeidsplassen, viser en ny rapport. Siden 1996 har også den psykiske påkjenningen blant innvandrere i jobb økt fra fem til tolv prosent. Lederne oppfordres til bedre oppfølging.

Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har gir nå ut en fersk rapport basert på tall fra Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse blant innvandrere som ble gjennomført i 2006. Forskerne Tore Tynes og Tom Sterud ved instituttet har kartlagt ti ulike innvandrergrupper og sammenlignet arbeidslivsforholdene deres med forholdene for andre yrkesaktive.

Belastninger
Første undersøkelse om emnet kom i 1996. Forskerteamet ser nå flere positive endringer.

– Andelen ikke-vestlige i jobb har økt betraktelig og samtidig har flere fått faste stillinger, fastslår Tynes.

Vi kan ikke skylde på innvandrerne for problemer vi ikke har klart å løse selv.

Likevel er det fortsatt veldig mange som er preget av løsere ansettelsesforhold og større grad av jobbusikkerhet. Dette gir en viss grad av psykisk påkjenning.

– Vi ser at det er viss andel som opplever jobben som belastning, til tross for at flesteparten oppgir at de trives.

Misforståelses-mobbing
En vesentlig andel følte seg mobbet på grunn av opprinnelse. Likevel har det vist seg at episodene ofte har hatt bakgrunn i misforståelser, ifølge Sterud.

– Det er uansett svært viktig at ledere sørger for en inkluderende holdning på arbeidsplassen. Slik kan man ta opp personalsaker og klarere kulturelle og språklige misforståelser.

Høyere ulykkesfrekvens
Et funn forskerteamet ser på som svært interessant, er at innvandrerarbeidstakere på arbeidsplasser hvor trakassering ikke ble tatt på alvor av ledelsen, var mer utsatt for arbeidsulykker.

– Her går det igjen på kommunikasjon, eller rettere sagt, mangel på sådan.

Spesielt på arbeidsplasser preget av tungmaskineri, høye produksjonskrav, tidspress og stress er det viktig å kunne snakke sammen, påpeker Tynes.

Ifølge forskerne bør Arbeidstilsynet og andre instanser ta tak i problemet.

– Vi kan ikke skylde på innvandrerne for arbeidsmiljøproblemer som vi ikke har klart å ordne opp i selv.