- – Hvilken julesang liker du best? - 24.12.2018
- – Hvilket statsborgerskap ville du hatt i tillegg? - 17.12.2018
- – Skal du feire julebord i år? - 06.12.2018
De fire kurdiske damene begynte med matlaging i norsktimene. De ville lære norsk på en ny måte. Etter hvert fikk de ideen om å lage en kokebok. Damene Zeynab, Waedeya, Golla og Fatima går på norskkurs i Nøtterøy kommune.
Prosjektleder Runa Løwe i kommunen visste at damene kunne lage mat. Hun ville at de skulle bruke det på norskkurset.
– Vi ble veldig positivt overrasket over maten og hvor mye kvinnene visste om mat, sier Løwe.
Viktig for kulturbevaring
Etterhvert begynte damene å samarbeide med Idefagskolen i Tønsberg. Skolen lagde layout, mens damene skrev oppskriftene. Løwe mener at en slik bok er viktig for å bevare kulturen.
Vi ble veldig positivt overrasket over maten.
– For damene var det viktig å lage en bok barna kan lese, slik at kulturen ikke blir glemt, sier hun.
Norsklærer Kirsten Knudtzon er enig.
– Vi vil at folk skal bli kjent med det kurdiske kjøkken, sier Knudtzon, som selv har begynt å lage kurdisk mat hjemme.
UNDERSAK
Penger til barnebok
Det er forlaget Allgrønn Okkenhaug som gir ut boka “Smak av kurdisk”. De synes ideen var god. Forlaget er en del av gruppen Allgrønn som jobber med human-økologi. Humanøkologien vil vise hvordan naturen påvirker mennesker og hvordan mennesker påvirker naturen.
Erling Okkenhaug jobber i forlaget. Han er glad for at de kan gi ut en bok om kurdisk kultur og vise fram hva kurdiske kvinner gjør. Det finnes ikke mye informasjon om dette i Norge.
Okkenhaug håper noen av pengene i boka vil kunne gå til en barnebok om integrering.
– Vi har akkurat begynt med den og håper vi får tjent litt på “Smak av kurdisk” for å jobbe med den nye boken, sier han.
Spørsmål til artikkelen:
1. Hvor går damene på norskkurs?
2. Hvem hjalp damene å skrive boken?
3. Hva heter forlaget som gir ut boken?