- Lag indisk kylling tikka-masala - 10.06.2015
- Lag italiensk bruschetta - 02.06.2015
- Vanskeligere for innvandrere å bli gründer - 12.05.2011
Bygg- og anleggsarbeidere fra Øst-Europa har sykefravær langt under bransjesnittet. Blant innvandrere EU-land i Øst-Europa generelt var sykefraværsprosenten 2,2 prosent i andre kvartal 2008 og 3,3 prosent i andre kvartal 2009, en økning på 50 prosent. Økningen har vært meget stor, men fra et svært lavt nivå, viser tall fra SSB-undersøkelsen.
Går til lege i Polen
Boguslaw Bedharski (52) er fra Polen og har jobbet i bygg- og anleggsbransjen i snart to år nå.
Han har ikke vært hos legen i de to årene han har bodd i Norge.
– Jeg har egentlig ikke vært syk heller. I de to årene har jeg blitt plaget av forkjølelse én gang, og da tydde jeg til smertestillende og kjerringråd, forteller han.
Folk blir stresset av hvis de får mye å gjøre på jobben, men jeg blir stresset av å ikke være på jobb.
Boguslaw Bedharski (52)
– Te med honning og hvitløk med brød, sier kameraten Marcin Bedkowski (35) og smiler.
I tillegg til å være venner er de også kolleger. Marcin har bodd i Norge i tre år nå og kan litt mer norsk enn Boguslaw.
Språkproblemer
Begge tror årsakene til lavt fravær blant øst-europeere kan være mange, men at de er friskere enn andre, tror de lite på.
– En av årsakene er at flere med bakgrunn fra Øst-Europa ikke har vært i Norge lenge nok til at de kan språket. De fleste er rett og slett ikke klar over ordninger som sykemelding og egenmelding, forteller Maria Piasek, avdelingsleder i Adecco. Hun er daglig i kontakt med arbeidere fra Øst-Europa.
Marcin forteller at han drar til legen når han er tilbake i hjemlandet. Det er mest på grunn av språket. Og så er det billigere å dra til lege i Polen.
– Den drastiske økningen med 50 prosent flere sykemeldte kan bety at flere har blitt kjent med regelverket, mener Piasek.
Machokultur
Det siste gutta fra Polen gjør, er å dra til legen hvis de blir syke.
– Vi tar det som et nederlag å bli syk, og det verste som kan skje er å bli permitterte fra jobben. Målet er å jobbe mest mulig for å gjøre et godt inntrykk på arbeidsgiveren, sier Marcin.
– Folk blir stresset av hvis de får mye å gjøre på jobben, men jeg blir stresset av å ikke være på jobb, sier Boguslaw.
Han blir bekymret for fremtiden hvis han ikke får nok oppdrag, forteller han. Han tror mange tenker på samme måte og velger å gå på jobb selv om de er syke.