Konverterte til islam som 15-åring

Med dans som redning

Jonathan Bjørland holdt seg unna kriminalitet og rus med dans og musikk
Foto: Pressebilde
Jonathan Bjørland ble deprimert da hans store idol Michael Jackson døde i fjor. Ikke før han begynte å danse igjen snudde humøret. Nå har han startet danseskolen "Moonwalker" og prøver å holde ungdommen unna rus og kriminalitet som ungdomsarbeider.

Timeplanen til Jonathan Bjørland er spekkfull av begivenheter, men å klage over det, er for ham som å klage over sommervarmen etter en lang og hustrig vinter. Ofte ligger 20-åringen søvnløs i senga og legger planer for neste dag som leder for danseskolen på Holmlia ungdomssenter. Salen er tømt for dagen, og de lærevillige 14-åringene som for en stund siden laget liv og røre, har for lengst tatt helgen.

Et intenst blikk med de honningfargede øynene forteller det meste. Denne 20-åringen er ikke som alle andre.

– Jeg ville gjøre noe bra med talentet mitt. Derfor bestemte jeg meg for å starte en danseskole. Som tenåring opplevde jeg  selv å se venner havne på feil spor i livet, mens noen andre, deriblant meg, valgte å gjøre positive ting. Nå er det min sjanse å være med på å hjelpe ungdommen til å velge riktig, sier Bjørland som i dag opptrer og er kjent som Norges beste Michael Jackson-imitator.

Alt det negative som er blitt skrevet om Michael Jackson, er ren løgn.

Tung tid ga ny giv
25. juni 2009. En hetebølge brer seg over store deler av landet. Bjørland har nettopp vært på trening og kjører hjemover denne kvelden. Lite vet han om det som har skjedd på andre siden av kloden. En ellers nyhetsfattig sommer har får sin store hendelse når nettstedet TMZ.com melder at kongen av pop har mistet livet. Bjørland sjekker mobilen sin, 16 ubesvarte anrop. Noe alvorlig må ha skjedd. Han tar fram telefonen og ringer tilbake.  

20-åringen mister kontrollen over sine følelser når han får vite at hans største forbilde har gått bort. Snart mister han også kontrollen over bilen og styrer rett på en lastebil i nærheten. Jonathan kom fra ulykken uten en fysisk skramme. Og bilen egnet han ikke en tanke.

–  Jeg var overveldet av følelser. Det var som å miste et nært familiemedlem, sier han. Bjørland holder armene i kors og lener seg tilbake i stolen. Øynene blir blanke.

Han forteller at tiden etterpå ble veldig slitsom. Medier i Norge , men også andre, ville ikke bare få hans gode venn Omer Bhatti i tale. [Omar Bhatti er kjent for å ha vært en personlig venn av Michael Jackson, red. anm.] Hver eneste dag ble også Jonathan ringt av ivrige journalister som ville vite ting om Michael Jackson. Fotografer fra hele verden flokket seg rundt kompisens bolig på Holmlia denne sommeren.

–  Jeg er ekstremt forsiktig med å uttale meg til mediene om akkurat denne saken. Og vil ikke snakke om Michael til noen. Det eneste jeg kan si er at han var en god person. Alt det negative som er blitt skrevet om ham er ren løgn. Michael Jackson var det beste mennesket som fantes på denne jord. Så god faktisk at han var et yndet mål for tabloidaviser og mennesker som ville ham vondt. Det er den godheten jeg prøver å etterstrebe hver dag, sier 20-åringen.

Noen måneder etterpå bestemte han seg for å starte en danseskole til ære for popstjernen. Det var flere år siden han hadde lagt danseskoene på hylla, men kallet han fikk av dette måtte han gjøre noe med. Hans store visjon er å føre verdens største artists arv videre.

– Michael Jackson ville gjøre noe bra for barna. Det vil jeg også. Gjennom danseskolen hjelper jeg ikke bare ungdom fra rus og kriminalitet, jeg fører arven etter kongen av pop videre, sier han.

Stolt norsk-iraner

Til tross for et norskklingende navn og norske foreldre, lyver ikke utseendet. Jonathan ble født i Norge av iranske foreldre. Han ble adoptert bort  til familien Bjørland da han var fire dager gammel. Han ser på seg selv som norsk-iraner og konverterte til islam da han var 15. 20-åringen er stolt av sine røtter. Han har imidlertid ikke hatt behov for å gjenforenes med sin biologiske familie.

– Det er Bjørland-familien som er min familie. Jeg vet at det noen ganger er tungt å tenke på at dine biologiske foreldre er der ute et sted, men for meg finnes det ingen andre enn dem jeg har vokst opp med.

Den norsk-iranske danserinstruktøren tar seg en liten pause fra den alvorlige samtalen. Han går opp på scenen og setter på musikk. Michael Jackson synger “Will you be there” over høyttaleren denne fredagen. Bjørland synger med. Lever seg inn i sangen og setter seg tilbake i stolen. Et lite smil kan skimtes bak det seriøse uttrykket. Men det er mye mer som opptar 20-åringen enn dansing og Michael Jackson.

– Jeg tenker på muslimer. Det er mye kritikk av oss i media, bare se på bråket etter Mohammed-tegningene i Dagbladet. Hvorfor må vi bry oss? Profeten sier at hvis du blir slått, skal du vende det andre kinnet til, ikke ta igjen med syting og demonstrasjoner. Det er det som er grunnen til at disse tegningene alltid vender tilbake. Hadde vi bare ignorert dette tror jeg ikke det ville skjedd igjen, sier han.

Vil satse på musikk

Det blir lite tid til andre ting enn dansing og instruering for norsk-iraneren, men han jobber med et par andre prosjekter. Sammen med den norsk-brasilianske rapperen Amazone jobber han med å lage musikk.

Bjørland innrømmer at den er veldig inspirert av sitt store idol, men vet ennå ikke når musikken vil være klar for publikum.

– Med meg så vet du aldri. Jeg er ekstremt pirkete, så jeg vil ikke ut med dette før jeg blir fornøyd, sier han før han fortsetter.

– Det er noe jeg har lært fra Michael Jackson, ler han

Faktaboks:

Jonathan Jensen Bjørland. 20 år.

Aktuell som: Danseleder i danseskolen Moonwalker

Sivilstatus: Singel

3 personer levende eller døde jeg ville invitert på middag:  kompisene mine, Rashid og Ershad. Den siste kan folk tenke ut selv.

Hva jeg ville laget: Taco eller indisk mat.

Eneste CD på en øde øy: History double disc av Michael Jackson.

Siste kulturelle opplevelse: filmen This is It.

Liker: ærlighet, selvstendighet, sjarm og glød.

Misliker: falskhet, dobbeltmoral.