- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Hellas
Gjeldskrisen går utover innvandrerne
Fremmedfrykten i Hellas har økt markant i løpet av det siste året, skriver Los Angeles Times. Historiens verste økonomiske krise, hvor den greske utenlandsgjelden nærmest har spist opp hele statskassen, får skylden.
Landets beliggenhet gjør Hellas til et transittland for både lovlige innvandrere, flyktninger og papirløse. Nykommerne har som regel flyktet fra krig eller politiske omveltninger. Albanerne strømmet over grensen i tusenvis tidlig på 1990-tallet. I de seneste årene har
særlig irakere, afghanere og srilankiske tamiler funnet et fristed i Hellas.
Nå er dette fristedet truet. Innvandrerfiendtlige partier og organisasjoner på ytre høyre har klart å sanke politisk oppslutning i kjølvannet av krisen. Stadig flere rasismeepisoder hvor ikke-grekere har blitt grovt trakassert eller fysisk angrepet registreres. Særlig har den høyreekstreme “Golden Dawn” vært aktive. Også blant vanligere grekere er tonen blitt hardere.
– Grekerne aksepterer ikke utlendinger. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg tror det er fordi vi har altfor mye arbeidsledighet. Økonomi er en viktig ingrediens i gresk innvandrerfrykt, sier 60-årige Anastasia Panopoulou til Los Angeles Times.
Canada
Fransk-canadiere feirer kulturuke
Festivalen “Les Rendez-Vous de la Francophonie” gikk av stabelen 5.-21. mars i byen Regina i delstaten Saskatchewan. Le Rendez-Vous er en årlig tilstelning som gir Saskatchewans franskspråklige minoritet sjansen til å feire sin kulturarv.
Monique Marchildon, leder for den fransk-canadiske foreningen i Regina sier til Canwest Media at de to ukene ikke bare handler om egen kultur, men også om samfunnsdeltagelse.
– Her får vi en anledning til å feire både oss selv og båndet vi har med alle andre mennesker og kulturer i Regina.
Australia
Imam holder åpen moské-uke
En av Australias eldste og største moskeer åpner dørene for publikum i et
forsøk på å fremme religiøs harmoni, skriver avisen The National. Arrangementet i Lakemba-moskeen i Sydney trakk til seg hundrevis av
ikke-muslimer som fikk en sjelden mulighet til å stille spørsmål.
Forholdet mellom en stadig voksende muslimsk befolkning og det australske storsamfunnet
har vært anspent i senere tid. 11. september-angrepene og raseopptøyene i Cronulla Beach i 2005 har gjort brobyggingsarbeidet vanskelig.
– Vi ser stor nytte i å oppklare misforståelsene som er der ute for å
vise hva islam virkelig handler om, sier Samier Dandan, leder i Lebanese Muslim Association til The National.
Paraguay:
Grenseprovinser blitt friområder for narkotikatransport
El Chaco, et stort område som omfatter flere provinser som grenser til Bolivia i vest, Argentina i nordvest og Brasil i nord, er nærmest blitt et friområde for narkotikasmugling, skriver nettstedet ultimahora.com.
Landtransporten er fortsatt for dårlig kontrollert og radarmangel i dette enorme, flate og ugjestmilde landskapet (hvor temperaturene på sommertid kan stige opptil 50 varmegrader) gjør fly- og helikopterovervåking nærmest umulig, hevder politisjef i byen Filadelfia, Alan Schaerer. Filadelfia ligger to timers kjøretur fra grensen til Bolivia, og er en av knutepunktene for narkotrafikken ut av landet.
Han innrømmer at myndighetene vil slite i kampen mot narkotrafikken så lenge man ikke gjør noe for å forbedre infrastrukturen.
– SENAD (Paraguays organ for narkotikabekjempelse) har først etter langvarig og tungt etterretningsarbeid klart å oppspore hemmelige flystriper i Boqueron og Alto Paraguay, avsidesliggende steder som er ideelle
for smugling. Hadde de hatt flere radarer ville de jobbet mer effektivt.