Gülay Kutal er politiker i partiet SV. Hun tror at tegningene av profeten Mohammed kommer til å gi mange problemer.
– Muslimer i Norge føler seg utstøtt. Det blir vanskeligere for muslimer og andre i Norge å samarbeide og forstå hverandre. De mest konservative muslimene kommer til å bli sterkere.
Det viktigste er å beskytte ytringsfriheten, mener hun.
Det hellige rom i islam er ikke begrenset slik det er i kristendommen.
– Det er lov å kritisere religionene. Men det er dumt å gjøre narr av profeter. Dansken Knut Westergaard tegnet profeten Mohammed med en bombe i turbanen. Han sier at ville vise at noen terrorister bruker Koranen for å forklare hvorfor de bruker vold. Men terroristene jobber i små, radikale grupper. De er ikke vanlige muslimer. Hvorfor kunne ikke Westergaard kritisere terrorister på en annen måte? spør hun.
Kutal mener det er forskjell på den kristne og den muslimske verden.
– Det hellige rom i islam er ikke begrenset slik det er i kristendommen. Muslimer respekterer det hellige overalt, ikke bare i moskeen. Derfor ble mange muslimer sinte på tegningene.
Hun mener også at vi må kjenne historien for å forstå hvorfor så mange ble sinte.
– Europa og USA har kontrollert og okkupert den muslimske verden. Muslimene ser tegningene av profeten som et nytt angrep, forklarer hun.
Politikk
Maren Sæbø er redaktør i Verdensmagasinet X. Hun sier hun ikke kommer til å trykke tegningene.
– Jeg vil heller ha tegninger som sier noe om det norske samfunnet. Tegningene av Mohammed forklarer ingenting. De gir et feil bilde av islam. Å vise disse tegningene er ikke ytringsfrihet. Det er mobbing, sier hun.
Sæbø var i Gaza for å følge det palestinske valget i 2006. Hun så at norske flagg ble brent, da den kristne avisen Dagen trykket tegningene av Mohammed.
– Men det var ikke islamister som brente norske flagg i Gaza. Det var personer fra det sekulære Fatah-partiet, som hadde tapt valget. De ville gjøre noe mot Norge fordi Norge samarbeidet med Hamas, som hadde vunnet valget. Det var politikk å brenne de norske flaggene. Politikerne brukte religionen for å få makt. Slik er det i mange land, sier hun.
Sæbø synes tegningene av profeten er dårlige, men hun vil likevel forsvare avisene som trykket tegningene.
– Det er en selvfølge å forsvare ytringer selv om jeg ikke liker dem, sier hun.
Men hun er ikke enig i at alle må trykke tegningene. Det er det mange i Norge som mener.
– Jeg har trykkefrihet, men ikke trykkeplikt. Som redaktør kan jeg selv bestemme hvordan jeg vil fortelle en historie. Vi må spørre hvorfor så mange vil trykke tegningene, sier hun.
1. Hvilket parti representerer Gülay Kutal?
2. Hva heter dansken som tegnet profeten Mohammed?
3. Hvem er redaktør i Verdensmagasinet X?