- Innvandrer på hyttetur - 31.07.2013
- På tide å møtes på midten - 09.05.2011
- En rettferdig asylpolitikk - 17.01.2011
De fleste undersøkelser om helse, enten det gjelder det fysiske eller det mentale viser at minortitetsgrupper kommer dårligere ut enn befolkingen generelt. Mange oppsøker fastlegen oftere, ifølge en undersøkelse gjort av
Statistisk sentralbyrå i 2008. Men færre oppsøker tannlege. Dette
kommer frem i en ny rapport fra Tannlegeforbundet. Undersøkelsen som er gjort blant 12-åringer i Oslo viser at innvandrerbarn har dårlige tenner. Dette er bekymringsfullt i et land der tannlege er gratis til alle under 21 år.
Mange minoritetsgrupper kommer fra en kultur som ikke legger så mye vekt på tannhelsen. De fleste oppsøker en tannlege først når de får vondt i tennene sine. Den(u)vanen fortsetter de med her i Norge.
Det er ikke uvanlig å se en del barn med minoritetsbakgrunn som har råtne melketenner, eller som har til og med hull i jekslene. Undersøkelsen blant 12-åringer viser at barn med ikke- vestlig bakgrunn har flest hull i tennene. Da hjelper det lite at tannlege er gratis. Det må gjøres mer informasjonsarbeid blant minoritetsgrupper om hvor viktig det er med god tannhelse. Her må skolehelsetjenesten snakke med foreldrene til barn med ikke-vestlig bakgrunn og passe på at barn får nok kunnskap.
Det må gjøres mer informasjonsarbeid blant minoritetsgrupper om hvor viktig det er med god tannhelse.
Et annet problem er økende fedme og overvekt blant innvandrerkvinner. Diabetes type 2 er mest utbredt blant innvandrerkvinner. Andelen som aldri mosjonerer er over dobbelt så høy blant innvandrere
og barna deres som i befolkningen generelt, på henholdsvis 33 og 14
prosent.
God økonomi er knyttet til god helse, og økonomi er en av de viktigst årsakene til den dårlige helsen blant minoriteter. Men man kan spise sunt til tross for dårlig økonomi. Å gå turer i marka er gratis, og det finnes også diverse treningstilbud til innvandrerkvinner i områder der det bor mange innvandrere.
Overvekt blant kvinner og barn med minoritetsbakgrunn kan forebygges med informasjon om sunt kosthold og sunne treningsvaner. For ikke lenge siden ble det også åpnet en diabeteslinje på urdu, som innvandrere med pakistansk bakgrunn kan benytte seg av.
Men egen innsats er en av de viktigste motiverende faktorer, og her må minoritetsgrupper forstå at uten god helse er det vanskelig å delta i samfunnet, enten som arbedistaker eller sosialt. Overvektige barn eller barn med dårlige tenner får en dårlig start på livet. Det er til syvende og sist foreldrenes ansvar å gi dem god helse og passe på at de ikke får i seg mye sukker og tar vare på tennene. Melketenner faller ut, men å lære god tannhygiene varer livet ut.