- Fargerikt felleskap i fare - 25.05.2010
- Fargerikt felleskap truet - 18.05.2010
- Mor av regnbuen - 20.12.2006
– Bussing blir vanskelig for meg, sier Inger Granli, som bor i eldreboligen i Breigata hvor senteret holder til. – Jeg har vonde hofter og rygg, og bruker rullator.
En av vennene er Hamid Akhtar, opprinnelig fra Pakistan. Han benytter stedet selv om han bor på Stovner. Det er i Breigata den pakistanske eldreforeningen har sine jevnlige møter.
– Jeg stikker også ofte innom her etter moskeen, da prater jeg med tidligere norske kolleger. Det er trist om senteret nedlegges, sier han.
Bydelsutvalget hadde nok ikke ventet så mye motbør.
Senteret ses av mange som et godt eksempel på integrering. En av ildsjelene i kampen for å bevare det, administrerende leder i senterets brukerråd, Hjørdis Johnsen, sier at de forskjellige nasjonalitetenes eldreforeninger også disponerer stedet.
Vanskelig å ta bussen
– Ikke alle snakker norsk, men her er de på hjemmebane og finner ut av tingene likevel, sier hun.
Mange av beboerne i Breigata er for skrøpelige til bussturen til Kampen fem dager i uka.
– Vi må ha spesialbuss som kan ta rullatorer og rullestoler. Bydelsutvalget i Gamle Oslo skal spare 1,5 millioner på dette. Men det er beregnet 700 000 til bussing. I tillegg trengs sykepleier. Og de som ikke kan busses, må få hjelp til matlaging hjemme, sier Johnsen.
Kamp for å bevare
Senterets brukerråd har sendt flere brev til bydelsutvalget. I begynnelsen av mai demonstrerte brukerne fra Breigata til bydelsutvalgmøtet.
Bydelsutvalget satte saken på vent. Senterets endelige skjebne blir avgjort i august.
– Vi har Pensjonsforbundet i ryggen, og TV2 har vært her. Bydelsutvalget hadde nok ikke ventet så mye motbør, avslutter hun.
Andre løsninger
Leder i Helse- og sosialkomiteen i bydel Gamle Oslo, Bettina Thorvik, sier hun ser mulige fordeler i sammenslåingen, som styrket arbeidsfellesskap. Men innrømmer at det finnes andre mulige løsninger.
– Vi kan ikke overskride det budsjettet bystyret bestemmer. Det kan bli strammere i 2011. Siden det flerkulturelle foreningslivet
på Grønland dekker hele Oslo, er det et betimelig å spørre om bystyret
kan være med å betale, sier Thorvik.
I 2010 var bydel Gamle Oslo tvunget til å spare 22 millioner kroner.