- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Slovakia:
Nynazister angrep homoparade
22. mai ble historiens første parade for lesbiske, homofile, bifile og transkjønnede personer holdt i sentrum av den slovakiske hovedstaden Bratislava. “Slovak Gay Pride”, som var navnet på eventen måtte likevel kanselleres etter at nynazistiske grupper angrep marsjen, skriver nyhetsbyrået SITA Newswire.
Folk tilknyttet den høyreekstreme gruppen Slovenska Pospolitos skal blant annet ha kastet en tåregassgranat og gått fysisk til angrep på to av paradedeltakerne som bar regnbueflagget.
Homomarsjen hadde vært annonsert lang tid i forveien. I kjølvannet av angrepene får politiet kritikk for ikke å ha forberedt seg godt nok til å ivareta sikkerheten til paradedeltakerne.
– I stedet for en parade preget av stolthet, har Slovakia opplevd en dag med skam, skrev redaktør Lukáš Fila i avisen Sme Dennik.
Rwanda:
Skal bli ledende innenfor IT
Nesten 15 år etter at folkemordet i Rwanda ødela mye av landets infrastruktur og samfunnsstruktur, er landet i ferd med å bli ledende på informasjonsteknologi i Afrika. Landets utviklingsstrategi, kalt Vision 2020 har som mål å gjøre landet til en ledende IT-nasjon i Afrika sør for Sahara. Budsjettandelen til IT-utvikling er ifølge Inter Press Service på 1,6 prosent.
– To fiberoptiske kabler er allerede på plass rundt hovedstaden Kigali og målet er å nå ut til alle sektorer i landet med høyhastighetsnettverk, sier Rwandas kommunikasjonsminister Albert Burare til avisen New Times.
Kina:
Nord-koreanske kvinner handelsvare
Unge kvinnelige flyktninger fra Nord-Korea er i økende grad blitt en handelsvare i Kina. Kvinnene selges til enslige bønder med prislapp på opptil 1500 dollar per hode, ifølge pastor Chun Ki-Won, leder av Durihana Association.
Menneskehandelen er ikke et nytt fenomen, men har blitt mer utbredt etterhvert som det er stor mangel av kinesiske kvinner på landsbygda grunnet landets ettbarnspolitikk. En overveldende andel av kvinnene havner i sex-bransjen.
– Kvinnene vet sjelden hva som er i vente for dem, og får bare beskjed om er at de vil få en god jobb i Kina. I stedet ender kvinnene opp med å leve som dyr, sier Chun til nyhetsbyrået AFP.
Ecuador:
Kritiserer EUs innvandringspolitikk
Ecuadors president, Rafael Correa, har under sin tale på toppmøtet for statsledere i EU, Latin-Amerika og Karibien, kommet med sterk kritikk av førstnevntes innvandringspolitikk.
– Jeg vet ikke hvordan europeerne skal forklare fremtidige generasjoner, i hvert fall fra et etisk synspunkt, argumentene for å kriminalisere bevegelsesfriheten, sier Correa til den cubanske avisen Escambray.
En stor del av arbeidsinnvandrerne til EU-land som Italia og Spania er nettopp ecuadorianere på jakt etter et bedre liv. Presidenten sier seg svært bekymret for sine landsmenn som nå rammes av finanskrise og arbeidsledighet.
– Hvis du ikke har en arbeidskontrakt, får du ikke fornyet oppholdstillatelse. Samtidig får man ikke jobb når det er nedgangstider. For mange føles det som en slags toveisstraff, påpeker Correa overfor Escambray.