- Innvandrer på hyttetur - 31.07.2013
- På tide å møtes på midten - 09.05.2011
- En rettferdig asylpolitikk - 17.01.2011
På VGs leseravstemning på nettet etter debatten er resultatet klart: 75 prosent mener han endelig sier det mange tenker og mener, mens kun 10 prosent mener han går langt over grensen.
Og Frp-lederen har rett. Argumentet om at Norge ikke kan være et flerkulturelt samfunn, er noe mange faktisk snakker om. Skal man tro at det stille budskap er at “dere må enten dra tilbake eller bli som oss”? Det er til og med folk som ikke stemmer Frp som mener et flerkulturelt Norge ikke er en løsning på utfordringer i innvandringsdebatten.
Hva er løsningen da, kan man spørre?
Gjedde spør også hva som er galt med norsk kultur. Men hvem har sagt at det er noe galt med norsk kultur? De fleste innvandrere streber for å bli betraktet som norske. Ungdom født og oppvokst i Norge med foreldre fra andre land kaller seg selv norske. Men når de gang på gang får høre at de ikke er norske, hjelper det lite å prøve å integrere seg.
Selv om mange nordmenn snakker sånn på fester, og det er flere og flere av dem som mener at Norge ikke må bli et flerkulturelt land, er det feil måte å se på problemer knyttet til integrering og innvandring.
Forandringene har kommet for å bli og kan ikke ønskes vekk. Men slike utspill er noen ganger nødvendige for å ta et oppgjør med fordommer som ligger latent i mange av oss. Og også for å vise hvor mange som tar avstand fra forestillingen om at flerkulturelt Norge en ikke mulig. Tybring-Gjeddes utspill har fått flere til å reagere strekt, blant dem Jonas Gahr Støre, vår utenriksminister, som har svart han i en kronikk.
Frp har stupt på meningsmålingene i det siste, mens Høyre har gått frem. Da er det hendig å kunne trekke frem innvandrerkortet. Vil denne politiske strategien fungere også ved kommunalvalget neste år? Det gjenstår å se.
Noen burde også fortelle Tybring-Gjedde at norske velgere liker å drømme om Disneyland. Det viste de ved forrige stortingsvalg.