- Et magasin for "de andre tekstene"

Forfatter i magen

Stemmer trenger nye skribenter.
Foto: Tove Andersson
STEMMER er et litt annerledes magasin. På slippfesten for nummer 1/2010 etterlyste utgiver Unn Christensen nye stemmer til tekstkonkurransen som i år hadde fått inn 47 bidrag.

Yngstemann som leste fra sin egen tekst på Litteraturhuset denne junikvelden, var Malin Jacobsen fra klasse 9 a på Dyreløkka skole i Drøbak.

STEMMER startet i 2006 med tidligere elever fra faglitterært forfatterstudium ved Høgskolen i Vestfold. Fra innholdsfortegnelsen leser vi: ”Hva er det med Roma”, ”Hvem leser hva – på flyplassen”, ”Med bok i magen”, der sistnevnte tar for seg Cappelen Damms torsdagstilbud Redaktørens hjørne.

Helten i sin egen historie

I Redaktørens hjørne kan forfatterspirer med magen full av ord møte opp i bokhandelen med manus, noen få sider – eller bare med tanker og spørsmål om hvordan man arbeider frem en god tekst.

Ingeborg Margrete Andersen som leste fra sin opplevelse i ”Redaktørens hjørne”, gjorde det litt mindre skummelt.

Jeg leter etter en tekst som får meg til å le eller fryse på ryggen, kjenne ubehag eller fryd.

Flere av tekstene i magasinet fikk liv da de ble lest opp av forfatterne. Malin Jacobsen leste fra sin fantasynovelle ”Drageflygeren”. Norsklæreren Kristina Quintano, som oppdaget skrivetalentet hos Malin etter en juletentamen, holdt en innledning om hvordan litteraturens verden gir ungdom makten til å bli helten i sin egen historie.

Voldsom og lite sympatisk

Slippfesten var også temakveld. Atle Næss, bosatt i Ski, har 17 bokutgivelser bak seg og viste bilder og fortalte om den fascinerende, italienske maleren Caravaggio (1571-1610). Mannen levde et voldsomt liv ifølge rettsprotokollene fra den tiden. I boka ”Den tvilende Thomas” kan man lese mer om den ubegripelige – og lite sympatiske Michelangelo Mersisi da Caravaggio.

Jeg blar videre i STEMMER. Unn Christensen skriver:

– Det er ofte et problem å finne ut hvor du kan trykke ”de andre tekstene”; de som ikke passer helt inn noe sted, men som likevel har en kvalitet.

Som eksempel på kreativt arbeid med tekst bruker hun Barack Obama. Obama har uttalt i et intervju at han bruker bluesmusikken som inspirasjon når han skriver taler.

Både gjentagelse av tekst, rytme og klang er virkemidler som med hell benyttes i tekst.

Vinneren av tekstkonkurransen 2009, Helene Gruåker, har senere utgitt boka Kjør! På Cappelen Damm. Tine Kolstad, journalist som har holdt skrivekurs på Institutt for Journalistikk i mange år, har sammen med Nina Zoë Jørstad og Eirik Vatnøy valgt ut årets tekstvinner.

– Jeg leter etter en tekst som får meg til å le eller fryse på ryggen, kjenne ubehag eller fryd. Tekster som gjør noe med oss, sier Tine Kolstad. 

Førsteprisen 2010 gikk til Maria Kjos Fonn med ”Hete” og kommer i STEMMER i november.

Under det avsluttende temaet ”Retorikk” fikk de fremmøtte høre ulike samfunnsstemmer i et lydlig foredrag. Her var det stemmebruk, ikke ord som tok plass. Likevel var ingen i tvil om klangens buskap. I spalten ”Unge stemmer” har flere stemmer i samfunnet mulighet til å bli hørt – kanskje med ny, uvant klang?

Fakta
Du kan lese mer om å møte en konsulent på Cappelen Damms nettside
http://www.cappelendamm.no/main/katalog.aspx?f=0&artid=7417

STEMMER:
www.stemmer.no
Finnes også på Facebook