- Lag indisk kylling tikka-masala - 10.06.2015
- Lag italiensk bruschetta - 02.06.2015
- Vanskeligere for innvandrere å bli gründer - 12.05.2011
– Vi skal være best på integrering ikke bare i Norge, men i Norden, derfor er det viktig å ta vare på sine røtter, sa ordføreren da han ønsket velkommen til Drammen åndelige musikkfestival (Drammen Sacred Music Festival).
Drammen Sacred Music Festival varte fra den 16.-19. september. Festivalen hadde som mål å farge byen med åndelig musikk og ritualer fra inn- og utland. Fjell menighet, Drammen og Omegn Tros- og Livssynsforum (DOTL), Kompetansesenteret Interkultur og Drammen kommune står i fellesskap for festivalen.
Vil bryte ned fordommer
Sokneprest i Fjell menighet Ivar flaten forteller at festivalen handler om forening mellom religioner.
Vi skal være best på integrering ikke bare i Norge, men i Norden.
Imam og medlem i DOTL Noor Ahmed Noor er enig. Han legger til at musikken er et språk som formidler verdier og livskraft på tvers av språkbarrierer.
– Musikk kan åpne nye rom i livet og en fornemmelse av det hellige. Vårt håp er at festivalen bidrar til at vi også kommer nærmere hverandre, uttaler Noor.
En sang for fred
Under festivalen fikk publikum oppleve spirituell musikk og ritualer fra Tibet, Pakistan, Norge, Brasil, Tyrkia og mange andre land. Åtte munker fra Ladakh-området i Himalaya utformet en sandmandala, et maleri av fargete sandkorn. Mandalaen lages til velsignelse for byen, og tømmes i elven når den er ferdig. 14 tyrkiske mevlana-dansere fra sufitradisjonen opptrådte. Og ”En sang for fred” avrundet festivalen med bidragsytere fra blant annet kristen, sjamanistisk og islamsk tradisjon.
Første gang
Det er første gang en slik festival holdes i Drammen. Ifølge Flaten har festivalen blitt mottatt positivt. På spørsmålet om det er noe de vil satse på neste år, svarer soknepresten «Inshaallah», som er et vanlig uttrykk muslimer og betyr «Hvis gud vil».
Fakta:
Drammen og Omegn Tros- og Livssynsforum (DOTL). Stiftet 8. mai 2008 med formål å øke kjennskap og vennskap mellom ulike tros- og livssynsgrupper. Forumet har 21 medlemsforeninger med en stor bredde av tros- og livssyn. Styret på ni medlemmer har representanter for islam, sikh, human-etikk, kristendom og bahai.
Drammen kommune har gjennom oppbyggingen av Union Scene etablert Interkultur, et kompetansesenter for interkultur og mangfold. Interkultur har mesteparten av sitt virke på Union Scene, og arbeider innenfor alle genre og med alle aldersgrupper.
Fjell menighet av Den norske kirke sin visjon er: ”Fjell kirke er et møtested for alle.” Visjonen kommer til uttrykk i gudstjenesteliv, og i kulturkvelder med konserter, foredrag og utstillinger.