Barnevernet skal hjelpe barn og unge som har det vanskelig. Når foreldrene trenger hjelp, har barnevernet et ansvar for å hjelpe til.
Hva er barnevernet?
Både staten og kommunene skal hjelpe familier som har det vanskelig. Alle kommuner har barnevern. De som jobber i barnevernet, hjelper familier i vanskelige situasjoner. Barnevernet må følge en lov som heter barnevernloven.
Hva gjør barnevernet?
Barnevernet kan gi råd, finne ut om det er alvorlige problemer for barna, kanskje sende saken til fylkesnemda, og bestemme hva familien skal gjøre.
Barnevernet samarbeider ofte med skole, helsevesenet og barnehage. Barnevernet snakker med foreldrene og samarbeider med foreldrene for å gjøre livet lettere for familien.
Loven sier at barna skal bo hos foreldrene så lenge det er mulig.
Barnevernet jobber for at familien skal klare å ta ansvar for barna selv. Barnevernet kan foreslå forskjellige tiltak for familien, for eksempel barnehageplass, fritidsaktiviteter eller besøkshjem som barna kan være hos av og til. I blant er det ikke nok. Da må kanskje barnevernet ta barna ut av hjemmet en stund.
Barnevernet har lov å sende barnet til et fosterhjem eller til en institusjon. Men det gjør de ikke ofte. Barnevernloven sier at barna skal bo hos foreldrene så lenge det er mulig.
Foreldrene kan selv ta kontakt med barnevernet hvis de har problemer. Andre kan
også ta kontakt med barnevernet. Du kan snakke med barnevernet uten at noen
andre får vite om det.
Her kan du få vite mer
Du kan få vite mer på barnevernkontoret i kommunen der du bor. I Oslo
kan du ringe til Barnevernsvakten, Sentrum politistasjon, telefon 22 70 55 80 eller 22 70 55 81, mobil 928 38 328, eller Barneombudet, telefon 22 99 39 50. Du kan også lese mer på www.norge.no eller telefon 800 30 300. Du kan kjøpe barnevernloven i en bokhandel.