Barn har rett til hjelp

 
Barn som har det vanskelig, skal få hjelp. Hvis foreldrene ikke klarer å ta vare på barna, må stat og kommune hjelpe.

 

Foreldrene har ansvar for barna sine til de er 18 år. Foreldrene må gi barna omsorg og oppdra dem. Hvis foreldrene ikke tar vare på barna, har stat og kommune plikt til å hjelpe barna.

Foreldre med problemer

Noen foreldre klarer ikke ikke å gi barna et trygt og godt hjem. Det kaller vi omsorgssvikt. Omsorgssvikt kan for eksempel bety at foreldrene ikke gir barna mat og klær eller andre ting barna trenger. Det kan være fordi foreldrene er syke eller har rusproblemer. Det kan også være fordi noen i familien dør, eller fordi det er konflikter i familien.

Da kan barnevernet hjelpe familien og barna (se egen artikkel). Barna eller andre kan også snakke med lærere, helsesøster, politiet, slektninger eller andre for å be om hjelp.

Forskjellige problemer i familien kan gjøre at foreldrene vil skille
seg. Det står i loven hva foreldre som vil skille seg må gjøre for barna
(se egen artikkel).

Hvis far eller mor slår barna, kan barna si fra til politiet.

Vold mot barn 
Det er ikke lov å slå, mishandle eller true barn. Heller ikke foreldre eller andre i familien har lov å bruke vold mot barna. Det er straffbart. Men det finnes foreldre som slår barna eller andre i familien. I 2009 kom mer enn 2 700 saker med vold i familien inn til politiet. 20 prosent av sakene handlet om vold mot barn.

Loven beskytter barn
Noen ganger skjer det at en forelder slår barna også etter en skilsmisse. Før var det vanligere  at barna var alene sammen med en voldelig forelder også etter skilsmisse. Det gjaldt oftest når far hadde mishandlet mor. Nå bestemmer dommerne oftere at barna bare skal være sammen med voldelig far når andre voksne er sammen med dem.

Hvor kan barna få hjelp?
Hvis far eller mor slår barna, kan barna si fra til politiet. Barna kan be om hjelp på skolen, hos helsesøster, barnevernet, på krisesenter eller familievernkontor.  De kan også be en voksen om å bli med dem for å snakke.

Det er flere telefoner barn kan ringe for å spørre om råd og hjelp:

– Røde Kors-telefonen for barn og ungdom (gratis) telefon 800 33 321

– Barneombudet – telefon 22 99 39 50

– Bekymringstelefonen Voksne for Barn – telefon 810 03 940/23 10 06 10

– Det er barnevernkontor i alle kommuner,  i Oslo telefon 22 70 55 80/81.

– Det er familievernkontor i alle fylker, www.bufetat.no

– Det er krisesenter i alle fylker, www.krisesenter.com