- Stor interesse for tilskuddsordninger på kulturfeltet - 05.11.2024
- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har ved flere anledninger bedt Norge om å stanse retur av asylsøkere med avslag til Hellas. Nå gir Utlendingsnemnda (UNE) etter for anbefalingene og stanser øyeblikkelig alle utsendingene til det sør-østeuropeiske landet. I praksis vil dette være ensbetydende med at samtlige asylsøkere som har fått avslag på sine søknader, men fortsatt er i landet, får bli.
U-sving
UNEs direktør Terje Sjeggestad har uttalt til Aftenposten at bestemmelsen skal gjelde alle returer, uavhengig av om asylsøkeren er spesielt sårbare eller ikke. Han understreket også at beslutningen ikke er politisk og at nemnda alene har valgt å ta avgjørelsen om å stanse returene.
Hvis dette skulle vise å stemme, er det en markant kursendring for en asylpraksis som hittil har vært oppfattet som en av Europas strengeste. I en sak undertegnede skrev om papirløse fastholdt statssekretær Pål K. Lønseth at dagens praksis var “en villet politikk”. Nå ser det ut som man tar en U-sving.
Vi venter i spenning på å få vite om dette vedtaket er et blaff, eller om det er en del av en større oppmykning.
(U)ansvarlighet
Hva som kan ha vært utslagsgivende for at Sjeggestad og resten av UNE-staben endrer linje såpass radikalt, er uvisst. Selv tror jeg at det er TV 2s avslørende saker om de ulevelige forholdene for de utviste og papirløse i Hellas som kan ha fremkallet medmenneskeligheten. TV 2 viste radikale borgerverngrupper som verbalt trakasserer og kjeppjager gateboende asylsøkerne, og enslige asylsøkebarn som blir voldtatt på åpen gate.
For slik kan det gå når Norge sender folk tilbake til et Hellas i økonomisk og politisk kaos. Her finnes ingen politisk vilje til å ta seg av innflytterne, og grupper på ytre høyre ser sjansen til å utnytte en vanskelig situasjon og gjøre denne allerede hardt prøvede gruppen til skyteskive. Grekerne har et langt dårligere utviklet integreringsapparat enn Norge, og da sier det seg selv at man får kjempestore problemer når hundretusener kommer inn via Nord-Afrika og Midt-Østen og blir overlatt til sin egen skjebne.
Det er den omdiskuterte Dublin II-avtalen som har gjort at Norge har vært i sin fulle rett til å sende asylsøkere til Hellas. Denne avtalen gir Norge og andre vestlige land anledningen til å sende folk tilbake til det landet de først kom til som asylsøkere. For mange menneskere har dette betydd enveisbillett tilbake til et Hellas som har vært helt ute av stand til å gi dem et forsvarlig tilbud.
Gledelig
Så derfor kommer nyheten om endring fra UNEs side som en positiv overraskelse. Der grekerne toer sine hender og ikke gjør slutt på egen tragedie, viser norske asylmyndigheter romslighet og evne til å bryte med egen “hard, villet og rettferdig” praksis. Vi venter i spenning på å få vite om dette vedtaket er et blaff, eller om det er en del av en større oppmykning.