De lærer mer på biblioteket

Psykolog Nadia Ansar (foran) møter (fra høyre) avdelingsleder Åsne Hestnes og elevene Laith Sammy, Farhat Rahimi og Geshin Saedi.
Foto: Hina Aslam
På Dønski videregående skole bruker mange elever skolebiblioteket. Nå har det populære biblioteket fått penger til en nytt prosjekt. Det handler om hvordan det er å være ung og minoritet i Norge.

Dønski videregående skole ligger i Bærum utenfor Oslo. Skolen har mange minoritetselever. Elevene liker å gå på skolebiblioteket.

– Et godt skolebibliotek kan være veldig viktig for elever som trenger ekstra tid til skolearbeidet, mener Åsne Hestnes. Hun er avdelingsleder på Dønski.

Bibliotek på torsdag
 
Hun har startet det nye prosjektet på biblioteket. Prosjektet heter “Bibliotek på torsdag”. Skolen har fått penger fra Akershus fylkeskommune. Alle gjestene som skal komme, har minoritetsbakgrunn. Det har også 25 prosent av elevene på Dønski.

Får hjelp
Vi møter tre elever som bruker biblioteket mye. Det er Geshin Saedi (18) fra Iran, Farhat Rahimi (18) fra Afghanistan og Laith Sammy (19) fra Irak. Alle tre bruker biblioteket hver dag i friminuttene og etter skoletid.

Nadia Ansar er den første kvinnelige psykologen i Norge med minoritetsbakgrunn. Hun fortalte elevene på Dønski videregående skole om sin ungdomstid.
Foto : Hina Aslam

Jeg brenner for ungdommen, og muligheten til å snakke med dem kunne jeg ikke gå glipp av.

– Det er ikke alltid lærerne har tid, da er det alltid godt å komme til biblioteket og få hjelp enten av bibliotekaren eller medelever, forteller Laith Sammy. Både Geshin og Farhat er enig og legger til at de fleste som bruker biblioteker er elever med minoritetsbakgrunn.

Pedagogisk rolle
– For mange minoritetsspråklige elever er nok det sosiale viktig. I tillegg oppdager mange at de kan få mye hjelp til skolearbeidet sitt her, sier Hestnes.

– Skolebiblioteket gir elevene muligheten til å lære på en annen slags måte. Det er viktig at det elevene gjør her, passer sammen med det de gjør i klasserommet. Skolebibliotekets mål er den samme som skolens mål. Det betyr at vi skal hjelpe eleven å nå målene i læreplanen, fortsetter hun.

Hestnes håper at det nye arrangementet “Bibliotek på torsdag” kan gjøre elevene enda mer motivert for læring. Psykolog Nadia Ansar, også kjent som kona til venstrepolitiker Abid Raja, var den første gjesten på biblioteket. Hun engasjerte elevene med sin personlige historie. Temaet var det å leve mellom to kulturer. Ansar snakket om sine egne opplevelser fra ungdomstiden.

– Jeg kunne ikke si nei da Åsne ringte. Jeg brenner for ungdommen, og muligheten til å snakke med dem kunne jeg ikke gå glipp av, sier Ansar. 

Rundt 80 ungdommer hadde møtt opp, og neste gjest den 28. oktober blir forfatter Amal Aden.

Spørsmål til artikkelen:
1. Hvor ligger Dønski videregående skole?
2. Hvem startet det nye prosjektet på biblioteket?
3. Hvem var den første som snakket på biblioteket?

1. Skolen ligger i Bærum.
2. Åsne Hestnes startet prosjektet. Hun er avdelingsleder.
3. Det var psykolog Nadia Ansar