- Kampsport bidrar til kvinnefrigjøring - 03.11.2016
- Tren kampsport! - 20.06.2016
- Hvorfor må vi ta imam-kritikken i media? - 06.05.2016
Interessen for tall oppdaget Mushtaq i tidlig alder.
– Jeg startet med kjøp og salg da jeg var 13 år for å tjene litt penger, og det vekket interessen min for tall og hvordan det i det hele tatt fungerte med gode business-strategier.
Valget falt på økonomistudier på BI i Oslo,
Det er mulig å være vellykket, godt integrert og en god muslim.
– Jeg vurderte juss lenge, men tenkte mye på hva som egentlig må til for å bli en vellykket advokat.
Etter å ha reflektert lenge over at advokater ofte må forsvare skyldige personer, fant Mushtaq ut hans etiske overbevisninger ikke samsvarte med yrket. Siviløkonomutdanning passet derimot som hånd i hanske for den unge tallknuseren, skulle det vise seg.
Stort hopp
Det er tre år siden Mushtaq flyttet fra Halden til Oslo. Han begynte studiet med hardt arbeid – og fortsatte slik. Det har lønnet seg for Halden-gutten.
– Høyere utdanning krever generelt mye hardt arbeid, det å gå rett fra videregående til bachelorstudier er en stor overgang. Og enda større er overgangen til master, forteller Mushtaq.
Han har beholdt det han betegner som sin genuine interesse for tall. Han er rett og slett et tall-menneske.
Drømmejobben har han ikke fundert så mye over. Da han var liten, var han ofte fascinert av astronautyrket. Men i dag vet han at han vil begynne som konsulent og deretter komme seg over i internasjonale miljøer.
Jobber seg oppover
– Man starter ikke på toppen, men en jobber seg oppover, og muligheten kan dukke opp uventet. Som for eksempel en jobb i utlandet, sier han.
Mustaq kunne tenke seg å få arbeidserfaring og praksis, fordi mastergraden i Norge er veldig teoretisk.
Forventninger og press
Mushtaq er i ferd med å leve ut potensialet lærerne oppdaget da han gikk på skolen i Halden.
– I veldig ung alder viste det seg at jeg var flittig og skoleflink, forteller Musthaq.
– Mottagelsen av det var veldig varierende, for jeg var veldig ambisiøs i forhold til medelvene. Lærerne reagerte litt forskjellig på at jeg hadde minoritetsbakgrunn og var skoleflink – noen positivt, noen negativt.
Muhstaq følte at flere nesten var litt skeptiske til ham på grunn av ambisjonene. Han reagerte blant annet med å velge nynorsk på trass for å bevise at han mestret dette, noe han gjorde.
– Hele den opplevelsen synes jeg var rar, det at jeg var flink på skolen og ble møtt så ulikt av lærerne med alt fra entusiasme til uttalt skepsis, sier Mushtaq.
Med det åpenbare potensialet var det mange som hadde forventninger til ham.
– Det er både godt og vondt, det gir motivasjon, men det gir også litt stress med tanke på at om jeg stryker eller gjør det dårlig, så kommer med en gang spørsmålet om hva som skjedde med Javad.
Troen på seg selv og Gud
– Islam holder meg oppe og det er en drivkraft som gir meg mye. Jeg mener det er mulig å være vellykket, godt integrert og en god muslim, sier han.
Etter Muhstaq oppfatning er det enkelte i Norge som mener at det ikke er forenlig å være godt integrert og god muslim. Han ønsker å være det levende eksempelet som motbeviser dette.
– Jeg er glad for at jeg har min tro som motivasjon, jeg lager min egen stil og vil utvikle meg til å være den beste jeg kan være, sier Muhstaq.
Han synes det er flott med personligheter som Jens Stoltenberg og at arbeidet til den typen mennesker inspirerer ham.
Brobygging
– Generelt ligger det en drivkraft i meg for å jobbe mot stigmatisering av og stereotype forestillinger om minoriteter, forteller han.
Da han begynte på BI så han mange klikker og tegn til ghettofisering.
– Asiatene hadde sine grupper, pakistanere andre grupper og nordmennene holdt seg for seg selv, sier han.
Det er ifølge han en veldig tydelig segregering i det norske samfunnet.
– I arbeidslivet skal vi jobbe i team med andre. Da er det viktig at vi allerede nå tar tak og jobber mot fordommer og ikke er redde for kontakt på tvers av kulturer.
Han mener det er mangel på kunnskap om hverandre som fører til at en ikke engang tar steget til å bli kjent med hverandre.
Studentforeninger
Mushtaq har selv stått i front for å få i stand dialogmøter og skape arenaer der alle skal være velkommen. Han etablerte en muslimsk studentforening på BI (BIMSS), samtidig som han var engasjert i arbeid med studentpresten, studentvelferd og etablering av tiltaket “Rom for tro og tanke”
– Flere står sammen om dette, det var mange gode ideer, men ikke alltid like mye initiativ.
Mye å lære av USA
Da han vant tittelen årets økonomistudent, fikk Javad sjansen til å reise til USA. Der møtte han andre flinke studenter som skulle videre til Oxford og Cambridge og lignende. Han er veldig glad for å ha fått muligheten til å observere skolesystemet i USA, og det å kunne møte de andre studentene han ble god kjent med.
– Det utvider horisonten, USA er veldig åpent og fritt. Folk kan uttrykke seg og si det de har på hjertet.
USA har fått til en god sammensmeltning av en hel rekke forskjellige kulturer. Opplevelsen av at noen har fått til dette så godt var berikende for Mushtaq.
– Synet på minoriteter der er ikke så negativt som det er her, mener Mushtaq.
Han mener at de ulike gruppene i Norge må komme mye mer i kontakt.
– Det må skje forandringer på begge sider. Noen må tørre å ta første steget, sier han.
Nye veier
– Unge må først og fremst velge sin vei ut fra egne interesser og ikke la seg presse til studier de ikke vil ta, det kan gi depresjoner og andre uheldige følger, mener Mushtaq.
Siviløkonomi interesserte han, og studievalget tok han selv. Han mener unge med minoritetsbakgrunn må bli flinkere til å se nye veier og være åpne for å tråkke opp nye stier.
– Norsk-pakistanere har en tendens til å gå i samme retning når det gjelder næringslivet, til steder som drosjebransjen, bilbransjen og restaurantbransjen.
Han ønsker å se mer mangfold i hva minoriteter interesserer seg for og involverer seg i.
– For å bygge nettverk kan vi ta i bruk fellesarenaer som sport og kultur, der kan vi møte mennesker vi vanligvis ikke ville hatt noe med å gjøre.
Sin største kritiker
Mushtaq går for tiden første året på masterstudier på BI. Han er blitt tildelt Alargastipendet, BIs studentambassadørstipend og Wilhelmsenstipendet som egentlig er beregnet på internasjonale studenter, men ble gjort unntak på for Mushtaq.
Men helt prikkfri kan da heller ikke denne superstudenten være? Har han ingen svakheter?
Svaret vi får, viser kanskje hvorfor han har drevet det så langt.
– Jeg er perfeksjonist. Det kan bli negativt fordi jeg er streng mot meg selv, men jeg tar alltid ansvar.
Faktaboks:
Navn: Javad Mushtaq
Født: 24. november 1988
Oppvokst: Halden i Østfold
Meritter: Kåret til årets økonomistudent på BI, dessuten tildelt Alargastipendet, BI studentambassadørstipendet og Wilhelmsenstipendet.
Studerer: Master i økonomi
Beste egenskap: Ansvarsfull.
Dårligste egenskap: Perfeksjonist.