- Kampsport bidrar til kvinnefrigjøring - 03.11.2016
- Tren kampsport! - 20.06.2016
- Hvorfor må vi ta imam-kritikken i media? - 06.05.2016
Judith Osborne i Stiftelsen Betanien Oslo styrer programmet. Hun hjelper til i bydelene Alna, Sagene og Grünerløkka i Oslo. Utrop møter Osborne på Betaniens kompetansesenter i Akersbakken. Den australske damen gir oss en varm velkomst.
– Homestart skal drive forebyggende arbeid for småbarnfamilier. Vi i Betanien Oslo jobber mest med innvandrerkvinner, forteller Osborne.
Det å være mor i et moderne samfunn kan være vanskelig. Derfor trenger Norge ubyråkratiske ordninger som kan nå direkte ut til dem som trenger det, mener hun.
Kultur
– Noen damer synes det er vanskelig å forstå den norske kulturen. Hvis de får problemer, vet de ikke hvem de skal be om hjelp, forteller Osborne.
Hun og Home-start jobber derfor med å finne flere innvandrere som frivillige.
– De forstår hverandre mye bedre, og når du kan snakke med en voksen på ditt eget morsmål, gir det deg trygghet, sier Osborne.
Hun forteller at familiene kan mangle nettverk. Noen ganger har mor og far ikke noen å snakke med om problemer. Foreldre kan også være slitne av å være alene med barn. De frivillige avlasterne får 30 timers kurs før de begynner. De får også oppfølging og veiledning så lenge jobber som frivillige.
Meningsfullt å hjelpe
– Det at de frivillige innvandrerne hjelper andre kvinner, fører til at de får en meningsfull hverdag, de kommer seg ut og hjelper andre. Det gir dem stolthet og selvtillit, mener Osborne.
Mange vil ikke ta imot hjelp fordi de synes det er pinlig, tror hun. Men hun tror også at Homestart gjør det lettere å ta imot hjelp.
Naima er enig. Når familiene ser at hun også er innvandrer, føler både barn og kvinner seg tryggere. Hun er glad for å kunne gi trygghet til familier som trenger det.
Naima oppfordrer innvandrere til å engasjere seg i frivillige organisasjoner, da kan de hjelper unge som ikke har nettverk.
Om Homestart:
Homestart Familiekontakten Norge (HSFN) har 28 avdelinger over hele landet. Programmet startet i Trondheim i 1995. Det er kommuner, bydeler og organisasjoner som driver avdelingene.
Home-Start Familiekontakten Betanien (HSFB) drives av Stiftelsen Betanien Oslo. Det er et familiestøtteprogram hvor frivillige besøker småbarnsfamilier 2-4 timer i uka fra 6-12 måneder. Home-Start Familiekontakten er et gratis tilbud til alle småbarnsforeldre.
Er du nysgjerrig, kan du finne alle Homestart-avdelingene på www.home-start-norge.no.
Spørsmål til artikkelen:
4. Hvem driver Homestart i Oslo?
5. Hvilke bydeler jobber de i?
6.Når kom det første Homestart-programmet til Norge?
Svar:
4. Stiftelsen Betanien.
5. De jobber i bydelene Alna, Grünerløkka og Sagene.
6. Det kom i 1995.