Veiviseren

Forbilde: Fatima Madar er kritisk til medias fremstilling av somaliere i Norge. – Jeg vil vise at somaliere er på topp, sier hun.
Foto: Henrik Kreilisheim
Vellykket integrering handler om å vinne folks hjerter. Fatima Madar har vunnet mange.

Hun er roligheten selv. Kontrollert og behersket. At det skal mye til for å gjøre henne stresset, har jeg ikke vanskelig for å tro. Her er ingen store fakter eller svingninger i stemmeleiet. Når hun får høre hva venner har fortalt om henne, hender det at hun ler litt. Ellers snakker hun i et rolig og av og til litt ettertenksomt tempo. Det er behagelig å være i hennes nærvær.

Døgnet rundt
Vi er på Høgskolen i Oslo (HiO). Her jobber Fatima som rådgiver og dataingeniør. Men det er fritiden hennes som er mest interessant å snakke om. For dette er en superengasjert dame. En rask opptelling viser at hun ikke har mindre enn ni forskjellige verv. Det går i somalisk organisasjonsarbeid, partipolitikk og kvinnebevegelse. Vennene forteller at hun er veldig aktiv og at hun lever som om døgnet skulle hatt 100 timer. Hvordan klarer hun det?

– Jeg har alltid vært aktiv og har blitt vant til et høyt tempo. Selv om det til tider kan være slitsomt, liker jeg det, sier Fatima.

Forbilde: Fatima Madar er kritisk til medias fremstilling av somaliere i Norge.
– Jeg vil vise at somaliere er på topp, sier hun.
Foto : Henrik Kreilisheim

Jeg ser på integrering som en kamp. Den kampen har jeg valgt å ta innenfra.

Et forbilde
Da en venninne giftet seg for noen uker siden, skrev hun på bryllupssiden på internett at Fatima var en person som måtte bestilles lang tid i forveien dersom man skulle være sikker på å få henne som gjest. For utenom jobb prioriteres frivillig arbeid foran det meste. Hva er det som driver henne?

Forbilde: Fatima Madar er kritisk til medias fremstilling av somaliere i Norge.
– Jeg vil vise at somaliere er på topp, sier hun.
Foto : Henrik Kreilisheim

– Jeg har lyst til å være en rollemodell. Først og fremst for somaliske jenter og kvinner, men også for andre innvandrerkvinner. Jeg vet hvor vanskelig det er å komme seg gjennom, sier Fatima.

Forbilde: Fatima Madar er kritisk til medias fremstilling av somaliere i Norge.
– Jeg vil vise at somaliere er på topp, sier hun.
Foto : Henrik Kreilisheim

Hun er veiviseren som gir kvinner fra hjemlandet innføring i norsk kultur og norske sosiale koder. Hun informerer også om utdanning og jobbmuligheter.

Vise verden
Selv kom Fatima Madar, sammen med familien, til Norge som 14-åring i 1989. Det var lite fokus på integrering den gang, men hun gled raskt inn i klassen på Ila skole, og det tok ikke lang tid før hun lærte seg norsk. Å komme til et nytt land med nytt språk og andre sosiale koder er imidlertid en stor utfordring. Man skal vise verden at man kan. Det er ikke tilfeldig at hun jobber med «Kvinner kan»-kurs. Det handler om å øke selvtilliten, være synlig og ta ordet. Alt sentrale elementer fra hennes eget liv.

Være venn
Neste høst satser Fatima på bryte nok en barriere. Da håper hun å bli valgt inn i Oslo bystyre som den første kvinnen med somalisk bakgrunn. I dag er hun nestleder i Grünerløkka arbeiderpartilag og har tidligere hatt verv i Aps kvinnebevegelse. Fatima blir beskrevet som en av de mest fremadstormende politikerne i Oslo Ap. Hun kunne allerede vært rikspolitiker. For noen år siden var hun aktuell som rådgiver for daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Med en fersk mastergrad i informasjonsteknologi ønsket imidlertid Fatima å jobbe som dataingeniør og det ble ikke noe toppolitikk på henne den gangen. Dessuten ønsker hun ikke å kommunisere med det somaliske miljøet gjennom media.

– Jeg ser på integrering som en kamp. Den kampen har jeg valgt å ta innenfra ved å gå i dialog og diskutere. Det har fungert bra. Jeg har veldig god kontakt med det somaliske miljøet. Skal man klare å overtale og bringe budskap, må man nå inn i hjertene til folk. For å gjøre det må du være venn og ikke en fiende, sier Fatima.

Første datajobb
Sin første jobb som dataingeniør hadde hun i Oslo Datasenter. Der var hun eneste kvinne og den eneste flerkulturelle blant 40 etnisk norske menn. Eierne av firmaet inspirerte henne med sin stå-på-vilje.

– Man må være tøff, men ikke i kjeften. Det handler om å være sosial, ta kontakt, smile, være ydmyk og vise stor arbeidsinnsats.

Etter at hun hadde fikset noen virusinfiserte pc-er og rettet opp noen servere, nikket kollegene anerkjennende, og Fatima ble godtatt. Hun jobbet i firmaet til det gikk konkurs under finanskrisen.

Helt privat
Fatima beskrives som intelligent, pliktoppfyllende og sterk. Hun er muslim, men ikke så religiøs som hun skulle ønske. Fatima er singel og bor sammen med lillesøsteren. Hun får en del henvendelser fra menn som er interessert i å gifte seg med henne, men søsteren sier Fatima er kresen.

– Når den rette står foran deg, så sier du ja, sier Fatima selv om saken.

Selv om hun jobber mye med somaliere, har hun få somaliske venner. Det går mest i etnisk norske venner, og hun er dypt inne i den norske kulturen. Om vinteren drar hun til fjells og står på ski. Det blir noen nysgjerrige blikk fra etniske nordmenn i slalåmbakken.

Tar politikere
Fatima er sterkt imot gruppetenkning. Hun aksepterer ikke at politikere skjærer alle i en etnisk gruppe over én og samme kam. Flere ganger har hun tatt opp stigmatiserende uttalelser om etniske grupper fra partifeller internt i partiet. Dette gjelder uttalelser fra Ap-folk helt opp på regjeringsnivå.

– Hvordan reagerer de når du tar det opp med dem?

– De tar det til seg, svarer Fatima.

Fatima Madar pleier å nå de målene hun setter seg. Dermed blir hun nok å finne som folkevalgt i Oslo rådhus etter valget neste år.

Om Fatima
Navn: Fatima Madar

Sivil status: Singel

Aktuell som: Politiker i Oslo for Arbeiderpartiet

Gode sider: Positiv, målbevisst og selvstendig

Dårlige sider: Sentimental og vanskelig for å si nei

Disse ville jeg ha invitert på middag:

Celina Middelfart (selvstendig og sterk personlighet)

Anne Cathrine Berger (politisk rådgiver og forbilde)

Marit Nybakk (favorittpolitiker)

Inga Marte Thorkildsen (fantastisk jente)